Henri Kontinen ja John Peers etenivät jatkoon Wimbledonissa dramaattisen ottelun jälkeen. Kontinen ja Peers kukistivat ruotsalaisen Robert Lindstedtin ja saksalainen Tim Puetzin minuuttia vaille neljä tuntia kestäneessa toisen kierroksen ottelussa 4–6, 6–7, 7–6, 6–3, 6–4. Kontinen ja Peers selvittivät kolmannessa erässä peräti kuusi ottelupalloa.
Ottelu alkoi suomalais-australialaisen parin kannalta heikosti, kun Peers menetti syöttönsä heti ensimmäisessä syöttövuorossa. Eilen avauskierroksella kaksikko ei menettänyt syöttöään kertaakaan. Muita syötönmurtoja erässä ei nähty.
Toisessa erässä Lindstedt menetti syöttönsä, mutta heti perään ruotsalais-saksalainen kaksikko mursi jälleen Peersin syötön. Erän ratkaisua haettiin tiebreakista, jonka Lindstedt/Puetz voitti selvästi 7–1.
Kolmannen erän loppuratkaisut olivat uskomattomia. Lindstedtillä ja Puetzilla oli neljä ottelupalloa ennen tiebreakia, kolme Peersin ja yksi Kontisen syötössä. Niillä ei ratkaisua syntynyt, joten jälleen mentiin tiebreakiin. Siinä Kontinen ja Peers johtivat jo 6-1, mutta menettivät kaikki eräpallot. Lindstedt ja Puetz saivat vielä kaksi ottelupalloa lisää tiebreakissa, mutta lopulta suomalais-australialainen kaksikko voitti tiebreakin 11–9 ja ottelu jatkui.
Kolmas erä muodostui ottelun käännekohdaksi. Neljäs erä meni Kontiselle ja Peersille 6–3 ja viides erä 6–4.
Kokenut 42-vuotias Lindstedt pelasi aikoinaan jo usein Jarkko Niemisen parina. Hän on muun muassa kolminkertainen Wimbledonin finalisti ja voittanut kerran Australian avoimet, tosin niistä saavutuksista on jo jonkin verran aikaa. Puetzillä ei ole yhtsä kovia meriittej', mutta hän pelasi erinomaisesti varsinkin ottelun alussa.
Kolmannella kierroksella vastaan tulee pari Rajeev Ram/Joe Salisbury, jolle Kontinen ja Peers hävisivät niukasti Ranskan avoimissa.
Myöhään perjantaina Kontisella oli vielä sekanelinpelin avauskierroksella ottelu parinsa Heather Watsonin kanssa. Brassi ja- jenkkipari Marcelo Demoliner/Abigail Spears taipui selvin numeroin 6–3, 6–2.
Toisella kierroksella Kontinen ja Watson kohtaavat nelossijoitetut eli Australian John Peersin ja Kiinan Shuai Zhangin. Peers on Kontisen nelinpelipari.
Kello 22.36 juttuun lisätty Kontisen sekanelinpelitulos.
Hanna-Maari Latvala on pinkonut satasen tänä kesänä aikaan 11,38. Hänen ennätyksensä on vuonna 2014 juoksema 11,30.
Suomalaissprintteri jatkaa seuraavaksi Sveitsin La Chaux-de-Fondsiin, jossa juostaan viikonvaihteena pari kilpailua.
B-erän nopein oli omaa ennätystään kohentanut Kiinan Ge Manqi, joka kellotti pienessä myötäisessä (+0,4 m/s) ajan 11,04.
– Entinen ennätykseni oli 11,17. Askel askeleelta yritän parantaa aikaani. Dohassä käytävät MM-kilpailut ovat minun ykköstavoite. Siellä haluan mukaan finaalijuoksuun, kertoi Ge kisajärjestäjille.
Turun Interin Filip Valencic vankisti perjantaina asemaansa jalkapalloliigan maalipörssin kärjessä. Slovenialainen teki kotijoukkueen molemmat maalit, kun Inter kukisti Turun Kupittaalla FC Lahden 2–0.
Valencicilla on nyt koossa 12 osumaa, ja eroa maalipörssissä toisena olevaan KuPSin Lucas Rangeliin on neljä maalia.
– Tärkeä voitto joukkueelle kahden heikomman pelin jälkeen. Maalit olivat kyllä hieman onnekkaita, mutta kaikki lasketaan, totesi Valencic.
Valencic teki avausmaalin jo kuuden minuutin pelin jälkeen, kun pallo kimposi hänelle onnekkaasti Lahden puolustajasta. Toinen osuma tuli rangaistuspotkusta avausjakson loppuminuuteilla.
– Melko kevyin perustein vihelletty rankkari, harmitteli Lahden päävalmentaja Sami Ristilä.
– Tiesimme Interin vaarallisuuden, ja avausjaksolla olimme selvästi alakynnessä. Toisella jaksolla saimme hyviä maalipaikkoja, mutta Interin puolustus piti hyvin hyökkääjämme kurissa, Ristilä totesi.
SM-uinneissa roppakaupalla mitaleita napsinut Laura Lahtinen jatkoi hyviä esityksiään nuorten EM-altaissa Kazanissa. Torstaina 200 metrin perhosessa pronssia saanut huippulupaus hurjasteli rintauinnissa uuden nuorten Suomen ennätysajan 2.26,89. Tämä on peräti 1,41 sekuntia parempi kuin Noora Laukkasen vuonna 2009 uima SE-aika.
– Aika yllätys se oli, melkein kuusi sekuntia lähti omasta ennätyksestä pois näiden kisojen aikana, Lahtinen hämmästeli Uimaliiton tiedotteessa.
– Ensimmäinen satanen tuli tosi rennosti, ja viimeisellä viisikymppisellä lähdettiin kilpailemaan, matka loppui vähän kesken, mutta ei se haittaa.
Lahtinen oli jälleen vahva viimeisellä altaanmitalla, sillä hän oli koko finaalijoukon toiseksi nopein. Hän jäi EM-pronssista ainoastaan 0,35 sekuntia. Nyt sen mitalin nappasi Ison-Britannian Kayla Van Der Merwe.
Lahtisella on nyt nimissään kaikki pitkän altaan rintauinnin nuorten Suomen ennätysajat, 50, 100 ja 200 metriä. Samalla hänestä tuli 200 metrillä Suomen toiseksi nopein naisrintauimari Jenna Laukkasen jälkeen. Hänellä on matkaa Laukkasen Suomen ennätykseen enää 1,75 sekuntia.
Perjantaina altaassa nähtiin myös Mia Pentti, joka selvitti aamun alkukilpailuissa tiensä 50 metrin selkäuinnin välieriin. Pentti oli välierissä 15:s ajalla 29,67, kun finaaliin vaadittiin 28,73.
Puolan seiväskomeetta Piotr Lisek teki ennätyksensä, kun hän uusi kilpailun voitosta Yhdysvaltain Sam Kendricksin kanssa. Molemmat olivat ylittäneet 595 ja olisivat jakaneet voiton, ellei Lisek olisi venynyt "ylimääräisellä" hypyllä kuuden metrin kerhoon. Ranskan konkarimenestyjä Renauld Lavillenie ylitti kauden parhaansa 581 ollen kisan jaetulla kolmostilalla Ruotsin teinisensaatio Arnaud Duplantisin kanssa.
Miesten kahdella sadalla metrillä nähtiin kärkitulos ja hirmuaika, kun Yhdysvaltojen Noah Lyles pisteli matkan ilman tuulen avustusta (-0,1 m/s) lukemiin 19,50. Sillä 21-vuotias jenkki nousi 200 metrin kaikkien aikojen tilastossa jopa sijalle neljä. Häntä nopeammin on juossut maailmassa vain Usain Bolt, Yohan Blake ja Michael Johnson.
Vitosella nolo käänne – juoksija tuuletti liian aikaisin
Etiopian Hagos Gebrhiwet harmittelee perjantaista Lausannen Timanttiliigan 5 000 metrin kisaansa varmasti vielä pitkään. Selkeästi johtanut olympia- ja MM-mitalisti Gebrhiwet ylitti maaliviivan ja juhli kädet nostaen "voittoaan" - ongelmana oli, että vielä oli kierros juoksematta.
Gebrhiwet yritti vielä urheasti mukaan voittotaistoon, mutta ei auttanut: mies jäi kymmenenneksi. Maanmies Yomif Kejelcha kuittasi voiton ajalla 13.00,56.
Naisten satasella Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce jäi vain 0,02 sekuntia Marion Jonesin 21 vuotta vanhasta rataennätyksestä ajallaan 10,74.
Henri Kontinen sai pelata tennistä koko rahan edestä Wimbledonissa perjantaina. Nelinpelissä Kontinen ja John Peers raivasivat tiensä jatkoon neljän tunnin urakan jälkeen. Kun siihen lisätään päälle vielä noin tunnin kestänyt sekanelinpelin ottelu, jossa Kontinen eteni Heather Watsonin kanssa toiselle kierrokselle, voidaan puhua melko työntäyteisestä päivästä.
– Pelit eivät olleet fyysisesti niin vaikeita. Henkinen puoli vaatii enemmän, koska olen tottunut pelaamaan lyhyempiä otteluita. Olen iloinen, että kaksi voittoa on alla tänään, summaa Kontinen.
Kontisen seuraavat tunnit menevätkin pitkälti palautumisen merkeissä.
– Ensimmäisen pitkän ottelun jälkeen ei ollut aikaa palautua. Nyt ohjelmassa on jääkylpy, hieronta ja venyttelyt. Näitä tehdään tällä kertaa enemmän kuin normaalisti.
Lähes neljä tuntia kestäneessä nelinpelitrillerissä Kontinen ja Peers nousivat uskomattomalla tavalla kuopasta voittoon. Kolmannessa erässä Robert Lindstedtillä ja Tim Puetzilla oli kuusi yhteensä ottelupalloa. Suomalais-australialaisen kaksikon pää kuitenkin kesti ja pari eteni 16 parhaan joukkoon.
– Tuuriakin oli mukana. Olisi voinut tulla helpommin kolmas erä, mutta onnekkaita oltiin, että selvittiin siitä. Pelattiin tosi hyvät kaksi viimeistä erää.
Revanssi jo mielessä
Kontisen ja Peersin vastus kolmannella kierroksella on tuttu kaksikko Rajeev Ram–Joe Salisbury. Kontinen ja Peers hävisivät heille niukasti Ranskan avoimissa kuukausi sitten. Kontinen muistaa hyvin tappion.
– Todella hyvä pari vastassa. Toivon mukaan saadaan revanssi nyt.
Myös sekanelinpelissä pelaavalle Kontiselle asettuu lauantaina toisella kierroksella vastaan hyvinkin tuttu kaveri: John Peers, joka pelaa Shuai Zhangin kanssa.
– Siitä tulee hauskaa. Tunnemme toisemme niin hyvin. Me treenaamme joka päivä yhdessä, Kontinen hymähtää.
Kontisen ja Peersin kolmannen kierroksen ottelun tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä päätetty.
Eletään heinäkuun alkua. Idyllisen oloisella Karhulan keskuskentällä Kotkassa paistaa aurinko lähes pilvettömältä taivaalta. Kentän moukarihäkin puoleisessa päädyssä mäellä sijaitsee uimahalli, jossa kaupungin kuuluisin moukarinheittäjä on välillä ohjannut liikuntahetkiä.
Tuo moukaria heittävä nuori nainen on Sunilassa asuva 21-vuotias Krista Tervo. Pirteän oloinen Tervo saapuu kentälle sovitusti kello 13 ja kertoo tekevänsä nopeusharjoituksen.
Tervo aloittaa juoksemalla kerran kentän ympäri rataa pitkin. Hän tekee huolellisen alkuverryttelyn ja -venyttelyn, johon kuuluu erilaisia lihaksia venyttäviä liikkeitä. Sen jälkeen alkavat tositoimet.
Tuore SE-nainen laittaa aitoja radalle ja tekee erilaisia aitakävelyitä eri rytmeillä etu- ja takaperin. Ne auttavat muun muassa lantion liikkuvuuteen ja hermotukseen.
Paavo Nurmen kisat sujuivat Krista Tervolta mollivoittoisesti, mutta reilun viikon päästä tärähti SE-lukemat.Lehtikuva / Roni Rekomaa
”Jos jalka on yhtään myöhässä, koko heitto on pilalla”
Sitten on vuorossa osio, joka muistuttaa paljolti pikajuoksijoiden frekvenssiharjoitteita. Tervo asettaa radalle narutikapuilta näyttävän välineen ja alkaa tikkaamaan askelvälejä nopealla rytmillä. Tossut takovat kentän karheaa pintaa valtavalla vauhdilla.
– Moukarinheitto, ja etenkin naisten moukarinheitto, on ennen kaikkea nopeuslaji. On tosi tärkeää, että jalat ovat mahdollisimman sähäkät. Tuollainen tikkaus ylläpitää ja kehittää nopeusominaisuuksia, Tervo valottaa harjoituksen tarkoitusta Ylen haastattelussa.
Moukarinheitto on tarkkaa hommaa ja oikeiden liikeratojen ajoitukset ovat todella pienestä kiinni.
– Jos jalka tulee yhtään myöhässä, niin koko heitto on pilalla. Sen pitää tulla kiihtyvästi ja nopeasti jokaisessa pyörähdyksessä, kuvailee Tervo moukarinheiton pyörähdystekniikkaa.
Tervo ja hänen valmentajansa Jukka Vihtonen harrastavat monenlaisia omaperäisiä harjoitteita.
– Voisi sanoa että kuljemme vähän omia polkujamme, Tervo sanoo ja kertoo esimerkin:
– Joskus kun heitto ei suju teknisesti, niin valmentaja sanoo, että heitä seuraava heitto silmät kiinni. Sen jälkeen heitot alkavat taas sujumaan.
Tervo on siviilissä kiinnostunut sosiaali- ja terveysalasta. Erityisesti häntä kiinnostaa fysioterapeutin ammatti, mutta hän ei ole vielä päässyt toivomaansa opiskelupaikkaan. Tällä haavaa Tervo keskittyy urheiluun ja tekee silloin tällöin erilaisia pieniä valmennus- ja ohjaushommia seuralleen.
Krista Tervo edusti Suomea Berliinin EM-kilpailuissa, mutta hän ei päässyt finaaliin.EPA
Tekniikkamuutoksen sisäistäminen ottaa aikansa
Juuri ennen juhannusta Tervo heitti Jyväskylän GP-kisoissa historiallisen heiton. Sille saatiin mittaa 70,18 ja heitto jää historian kirjoihin, sillä se oli ensimmäinen suomalaisnaisen heittämä yli 70 metrin moukarikaari.
– Se ei ensin tuntunut niin pitkältä heitolta. Mutta kun sieltä alkoi tulla kuulutuksia, että menikö 70 metriä, niin olin että mitä! Oikeastiko? Kun tulos tuli, olin kuin puulla päähän lyöty, Tervo kuvailee vielä SE-heiton jälkitunnelmia hymy huulilla.
Pitkän heiton taustalla oli terve harjoituskausi sekä radikaali tekniikkamuutos. Tervo ja Vihtonen saivat idean lisätä heittosuoritukseen yhden vauhtipyörähdyksen ja se tuotti tulosta.
– Olemme valmentajan kanssa vähän semmoisia kokeilunhaluisia hulluja ja päätimme, että nyt otetaan riski ja otetaan se yksi pyörähdys lisää.
Aikaisemmin Tervo oli heittänyt kolmella vauhtipyörähdyksellä. Muun muassa moukarin ME-nainen Puolan Anita Wlodarczyk käyttää heitossaan juuri neljän pyörähdyksen tekniikkaa.
– Jos se ei olisi lähtenyt sujumaan, olisimme palanneet siihen kolmeen pyörähdykseen, mutta se tuottikin ihan hyvin tulosta, Tervo kuittaa.
Noin ison tekniikkamuutoksen sisäistäminen ei suju hetkessä. Siksi Tervon jo nyt heittämä tulos povailee tulevaisuudessa pidempiä lukemia.
– Luulen, että sen sisäistäminen kestää ainakin noin vuoden verran, kotkalaisheittäjä spekuloi.
Krista Tervo rikkoi yli 18 vuotta kestäneen naisten moukarinheiton Suomen ennätyksen kesäkuussa.Lehtikuva / Tommi Anttonen
Tavoitteena EM-menestys ja isommat kisat
Tervon tämän kesän päätähtäin on Ruotsin Gävlessä järjestettävät alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut, jotka kisataan ensi viikolla. Tervo on uudella SE-tuloksellaan alle 23-vuotiaiden maailman tilastossa kuudentena ja Euroopan tilastossa neljäntenä.
– Siellä on aika paljon hyviä heittäjiä, mutta ei ketään aivan ylivoimaista, finaalimenestystä hamuava Tervo tietää.
Ensin pitää tietenkin selvittää aina vaikea alkukarsinta. Tervo veikkailee karsintarajan olevan noin 65 ja 66 metrin paikkeilla. Sellaisia lukemia Tervo on tänä kesänä heittänyt useasti.
Jos ja kun hän selvittää tiensä finaaliin, on hänellä hyvät mahdollisuudet taistella mitalista. Heittäjä ei kuitenkaan itse vielä ajattele niin, vaan lähtee tekemään huippuheittoja.
– Nyt on sellainen fiilis, että haluan ihan hirveästi päästä heittämään tosi kovatasoista kisaa ja päästä tekemään sitä parasta mahdollista suorittamista, mitä itsestä vain löytyy.
Tulevina vuosina Tervo haluaa heittää vielä isommissa kisoissa.
– Kyllähän varmaan jokaisen nuoren urheilijan unelma on päästä kisaamaan olympialaisiin ja ehkä menestyäkin siellä, jos vaan kehitys jatkuu yhtä hyvänä, Tervo miettii tulevia vuosia.
Harjoitus on ohi. Tervo korjaa harjoitusvälineensä pois urheilukentältä ja vie ne varastoon. Aurinko paistaa edelleen kuumasti siniseltä pilvettömältä taivaalta.
Tervon haave isommista kisoista saattaa toteutua piankin, sillä hänen tuloksensa on vain 82 sentin päässä Dohan MM-kisojen tulosrajasta. Ja Dohassahan se aurinko vasta kuumasti paistaa.
Suomen miesten maalipallomaajoukkueen taival paralympiakarsintaturnauksessa Yhdysvaltain Fort Waynessa päättyi alkulohkoon. Asia varmistui, kun Suomi jäi perjantain ja lauantain välisenä yönä 5-5-tasapeliin ottelussa Ukrainaa vastaan. Näin Suomi ei voi yltää enää jatkopeleihin eikä saavuttaa siten paralympiapaikkaa.
Suomen kohtaloksi koitui heikko keskiviikkopäivä, jolloin Suomi hävisi sekä Yhdysvalloille että Etelä-Korealle.
– Kahdesta viimeisimmästä pelistä olisi pitänyt kaivaa jommastakummasta voitto, jotta vielä pelattaisiin Tokion paikasta tässä turnauksessa. Mutta vaikka Kiina- ja Ukraina-tasapelit eivät olleet tuloksellisesti sitä mitä haluttiin, niin kokonaisuutena ne olivat parasta pelaamistamme minun valmennusaikanani, miesten maajoukkuetta kaksi ja puoli vuotta valmentanut Jarkko Pokkinen sanoi tiedotteessa.
Ukrainaa vastaan Suomen jokaisesta viidestä maalista vastasi Erkki Miinala. Suomi kohtaa tänään alkulohkon päätöspelissä Espanjan.
Vuoden 2020 Tokion paralympialaisiin on Fort Waynen jälkeen jaossa vielä yksi paikka lokakuun EM-kilpailuissa Saksassa. Suomen miehet voittivat maalipallossa paralympiakultaa Lontoon kisoissa 2012.
Naisilla mahdollisuudet säilyivät
Naisten maalipallojoukkueen mahdollisuudet jatkoon säilyivät, vaikka joukkue hävisi Yhdysvalloille 3-9. Krista Leppänen teki Suomen maaleista kaksi, Raisa Kuusela yhden.
Naiset kohtaavat tänään lohkon viimeisessä ottelussaan Tanskan. Voitolla Suomi on varmasti puolivälierissä ja sijoittuu lohkossaan joko toiseksi tai kolmanneksi. Tasapeli tai tappiokin saattavat riittää puolivälieriin, jos lohkon muut ottelut menevät Suomen kannalta suotuisasti.
Miehille sekä naisille on Fort Waynessa jaossa kaksi paikkaa ensi vuoden Tokion paralympialaisiin.
Arvuuttelut NBA-pelaaja Kawhi Leonardin tulevasta seurasta ovat saaneet päätöksen. 28-vuotias supertähti jatkaa uraansa Los Angeles Clippersin paidassa.
Viime kaudella Leonard oli Toronto Raptorsin mestaruusjoukkueen avainpelaaja. Hänet valittiin finaaleiden arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Leonard siirtyi viime kaudeksi Raptorsiin San Antonio Spursista, jossa hän voitti samaisen tittelin keväällä 2014. Leonardista tuli vasta NBA-historian kolmas pelaaja, joka on voittanut finaaleiden arvokkaimman pelaajan tittelin useammassa kuin yhdessä seurassa.
ESPN uutisoi myös, että Leonard saa Clippersiin seuraa Oklahoma City Thunderin takamiehestä Paul Georgesta. Clippers maksaa siirrosta seuralle varausvuoroilla. Kauppaan kuuluu historiallisesti muun muassa neljä suojaamatonta ensimmäisenä kierroksen varausvuoroa.
Uutista päivitetty 6.7. kello 10.09: Lisätty tieto Paul Georgen siirrosta.
Usain Bolt, Yohan Blake ja Michael Johnson. Tämän listan jatkoksi itsensä juoksi perjantai-illalla Yhdysvaltalainen Noah Lyles, joka tykitti Lausannen Timanttiliigassa 200 metrillä hirmuajan 19,50. Tulos menee kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.
– Se oli hyvä, mainiosti vedetty kisa. Tuntui kuin juoksurata olisi palanut allani, 21-vuotias jenkkisprintteri kommentoi kilpailun jälkeen uutistoimisto Reutersin mukaan.
Tuulimittari näytti juoksun jälkeen täysin tyyntä, joten sprintteri ei saanut apua tuulesta. Lylesin aikaisempi ennätys oli viime kaudella juostu 19,65.
– Ei ole mitään parempaa kuin nähdä tulosten parantuvan. Joka vuosi olen mennyt paljon eteenpäin. Olen todella tyytyväinen, pikajuoksija alleviivaa.
Lyles on kellottanut kesällä myös satasella uuden ennätyksensä 9,86.
Suurimmat haastajat MM-kisoihin tulevat kotimaasta
Dohan MM-kisoihin on vielä matkaa kolme kuukautta, mutta kovavireistä Lylesiä voidaan jo nyt pitää suursuosikkina pikamatkoilla. Sitä ennen juoksijan on kuitenkin selvitettävä Yhdysvaltojen MM-karsinnat heinäkuussa: kisoihin pääsee karsintojen kolme parasta.
Lylesin katse on jo Dohassa.
– Olen odottanut vuodesta 2017 asti, että pääsen aikuisten maailmanmestaruuskisoihin. En ota sinne paineita, koska en ole vielä osallistunut kyseisiin karkeloihin, Lyles kertoi kisan jälkeen uutistoimisto AFP:n mukaan.
Lylesin kovimmat haastajat MM-kisoihin tulevat juoksijan kotimaan kilpakumppaneista. Christian Coleman on 100 metrin maailmantilaston kärki ajalla 9,81. Michael Norman nakuttanut 200 metrillä ajan 19,71. Hallitseva 100 metrin maailmanmestari Justin Gatlin pääsee kisoihin suoraan. Nigerian Divine Oduduru tähyää myös MM-kisoissa palkintokorokesijoille, hän on maailmantilastossa kolmas molemmilla pikamatkoilla.
Noah Lyles poseerasi Lausannessa kisaennätyksen jälkeen värikkäät sukat jalassaan.Getty Images
Jenkkisprintterit pääsevät ottamaan toisistaan mittaa Iowassa Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa kolmen viikon päästä, joissa MM-kisapaikat jaetaan. Lylesin mielestä kisat olisi pitänyt järjestää jo kesäkuussa niin kuin alun perin oli tarkoitus.
– Olen pettynyt, että karsinnat siirrettiin kesäkuusta heinäkuulle. Mutta nyt haluan entistä enemmän voittaa kisat.
Vuosi sitten Lylesista tuli nuorin Yhdysvaltain mestaruuskilpailuiden 100 metrin voittaja sitten vuoden 1984.
Montreal Canadiensin suomalaisduo Joel Armia ja Artturi Lehkonen mittauttavat arvonsa puolueettomassa välimieskäsittelyssä. Suomalaiset eivät saaneet jatkosopimusta aikaiseksi NHL-seuransa kanssa.
Armian ja Lehkosen lisäksi kaikkiaan 38 pelaajaa on vienyt sopimuksensa välimieskäsittelyyn, jossa puolueeton osapuoli tekee oman ehdotuksensa sopimuksen arvosta. Armialle välimieskäsittelyyn hakeutuminen on tuttua puuhaa, sillä hän hyödynsi samaa mahdollisuutta myös viime kesänä.
Seura voi vielä hylätä tämänkin ehdotuksen, mutta siinä tapauksessa pelaajasta tulee rajoittamaton vapaa agentti. Esimerkiksi Lehkosen ja Armian kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että suomalaiset voisivat tehdä sopimuksen minkä tahansa NHL-seuran kanssa.
Välimieskäsittelyn kuumin nimi on ehdottomasti St. Louis Bluesin mestarimaalivahti Jordan Binnington. Sensaatiovahdin ja muiden pelaajien välimieskäsittelyt alkavat Torontossa 20. heinäkuuta. Listan välimieskäsittelyä hakeneista kaikista pelaajista voit katsoa NHL:n sivuilta.
Tavallisesti seurat ja pelaajat ovat päässeet sopuun sopimuksesta ennen virallista käsittelyä. Esimerkiksi viime vuonna välimieskäsittelyyn sopimuksensa vei 44 pelaajaa, mutta vain neljän pelaajan kohdalla sopimukseen ei päästy ennen kuulemista.
Emma Kimiläinen palasi kilparadoille naisten formulasarjan osakilpailussa Saksan Norisringillä. Kimiläisen vauhti riitti kahdeksannelle sijalle lauantaiaamuna ajetussa aika-ajossa.
Kimiläinen jäi 0,432 sekuntia paalupaikalle kiitäneestä espanjalaisesta Marta Garciasta. Sarjan kärkikuljettaja britti Jamie Chadwick starttaa Garcian rinnalta toisesta lähtöruudusta.
Suurin odotuksin sarjaan lähtenyt Kimiläinen joutui vaikeuksiin uuden W Series -sarjan kauden avauskilpailussa. Kanadalaiskuljettaja Megan Gilkes törmäsi rajusti Kimiläisen auton kylkeen. Tärskyn jälkeen suomalainen on kärsinyt pää- ja niskakivuista.
Kimiläinen joutui sivuun kahdesta seuraavasta osakilpailusta ja eikä näin kamppaile enää sarjan kärkisijoista. Kimiläinen on nyt viimeinkin tervehtynyt ja pääsi radalle Saksassa.
KUOPIO. Suurmäen väestönsuoja on arkipäivänä kesäisen autio. Pitkien betonikäytävien päästä pilkottaa valoa ja mäiskinnän äänet paljastavat, että kehän puolella sentään on elämää muiden kuopiolaisten kesälomista huolimatta.
Akaalainen Satu Lehtonen paukuttaa valmentajansa Juho Haapojan hanskoihin. Nopeita iskuja, suojausta, rytmin vaihtoa. Hiki helmeilee Lehtosen tatuoinneilla, valmentajan käskyt vaativat lisää.
Yleisössä istuva Lehtonen taputtaa, kansa vaatii lisää Pepposta ja Korpelan Rubaa. Juicet, eput ja muutamat muut popedat tehoavat, ja väki on viehätyksestä vetelänä, kun herkkyytensä paljastava korsto katsoo syvälle kaunokaisen silmiin.
– Olen tosi kaukana omalta mukavuusalueeltani. Mutta Ruma Ruba Korpela on vähän samanlainen hyväsydäminen koheltaja kuin minäkin, Haapoja kertoo elämänsä ensimmäisestä teatteriroolihahmostaan, karskista pehmiksestä.
– Kyllä tässä on syviin vesiin hypätty, Haapoja huokaisee.
Juho Haapoja iskee Ruma Ruba Korpelana Rauhalahden teatterissa.Lauri Qvick/Tuotantotalo Turpatalli
Ensi-iltaviikolla pinnan alla risteilevät ilmiselvästi monenlaiset tunteet. Valmentajan rooli on ollut Haapojalle kuin hetkittäinen pelastus, paluu kotiin. Väestönsuojan kehässä teatteri on ollut helpottavan hetken taka-alalla. Muuten näytteleminen, laulu, tanssin askeleet, ne kaikki ovat vyöryneet pahasti alitajuntaan. Ja aina pitäisi muistaa kääntyä yleisöön päin.
Ajatusten kehässä jännitys on lyönyt turpiin ja siltä mättämiseltä ei kongi pelasta, ei vaikka olisi kuinka härmäläinen häjy.
– Yöunet ovat tainneet jäädä taas vähiin, Lehtonen silmäilee valmentajansa olemusta.
Jos Haapojan valmentajahahmo kertoo uuden roolin aiheuttamasta kokovartalojännityksestä, Lehtosesta huokuu tyyneys. Toukokuussa hän hyvästeli amatöörikehien tutut kaverit. Seuraavat ottelunsa nyrkkeilijä käy ilman pääsuojusta.
Ammattilaisuus on ollut tavoite, ja päätöksenteon jälkeen treenaamisessa on taas uusi visio. Valmentajan näytelmähyppy ei sekään sekoittanut kuvioita, päinvastoin.
– Tästä oli jo keväällä puhetta, silloin kun ruvettiin valmennuskuviota suunnittelemaan. Oli silloin puhetta, että tarvitsee reissuja tännekin päin tehdä, Lehtonen sanoo.
– On ollut tuttua minulle, että reissata tarvitsee, se ei ole haitannut. Mukava kun saa uusia treenipaikkoja, Lehtonen kehuu Kuopion Riennon olosuhteita.
Itsenäistä yhteistyötä
Haapojan ja Lehtosen yhteistyö sai alkunsa nyrkkeilyleireillä. Ajoittain puheissa käväisi naisen haave ammattilaisuudesta. Ajatus nyrkkeilystä yhdistää.
– Meillä on samanlaiset ajatukset nyrkkeilystä, ja jossain kohtaa tuli puhetta, että ammattilaisuutta voisi miettiä. Tarjosin apuani, omaa kokemustani ja tietämystäni siltä puolelta, Haapoja kertoo.
Haapoja tietää, mistä leikissä on kyse. Härmän Häjynä hän iski lähes 40 ottelussa, joista 16 päättyi tyrmäysvoittoon. Makeimmat voitot tulivat vuosikymmenen taitteessa, jolloin Häjy pääsi tuulettamaan muun muassa EU-mestaruutta ranskalaista Faisal Arramia vastaan.
Mutta että entinen raskassarjalainen löytäisi itsensä kesäteatterista? Ismo Apellin dramatisoima Vuonna 1985 -remix kertoo Kuopion kesästä yli 30 vuotta sitten. Datsunit kaasuttavat jalkapallokaupungin kesässä, Haapoja vikittelee vastakkaista sukupuolta Ruba Ruma Korpelan roolissa.
Härmän Häjyllä riitti sulattelemista roolissaan etenkin viimeisten läpimenojen aikaan, mutta Lehtosen mukaan valmentaja tuntuu solahtavan teatterin lavalle kuin kuuluisa kala veteen.
Totta kai näytelmä vaatii häneltä täyden keskittymisen, kyllähän sitä täytyy minunkin ymmärtää. Nyt on teatteri. Minun näytöksieni aika on vähän myöhemmin. Satu Lehtonen
Vuorosanoja on pitänyt toki tankata, mutta vuorosanojen opettelua tarvitaan myös toisessa uudessa yhtälössä, urheilija–valmentaja-yhteistyön ensi näytöksissä. Peruskuntokaudella hiotaan kaikkea kommunikoinnista alkaen.
– Täytyy hioa minun ja Juhon keskinäistä tekemistä, taktiikkaa ja sitä, miten me tässä yhdessä touhuamme, Lehtonen kuvaa.
Alkukesän viikkoina Lehtosen omaa tahtoa ja harjoitusrutiinia on tarvittu, sillä valmentaja-Haapojan aikataulut ja ajatukset ovat karanneet ajoittain tiiviisti vuoteen 1985.
– Se tuo omat haasteensa harjoitteluun, sillä olen nyt niin kaukana omalta mukavuusalueeltani. Varmasti paljon Satulla on vastuu hoitaa itse kesän peruskuntokauden harjoittelua, Haapoja myöntää.
– Kyllä se jännitys on käsin kosketeltavissa. Totta kai näytelmä vaatii häneltä täyden keskittymisen, kyllähän sitä täytyy minunkin ymmärtää. Nyt on teatteri. Minun näytöksieni aika on vähän myöhemmin, Lehtonen jatkaa.
Lehtosella mahdollisuudet mihin vain
Kesäteatterikausi päättyy iltojen tummuessa ja päivien viilentyessä. Silloin Haapoja nostaa peruukkinsa viimeistä kertaa päästään, ja lippiksen lippa kääntyy uuteen suuntaan. On Lehtosen ensi-illan vuoro.
Koska ja ketä vastaan Lehtonen debytoi, siitä ei ole vielä tietoa.
– Toivotaan, että syksyllä, siihenhän en pysty paljon itse vaikuttamaan. Olen valmis ottelemaan koska ja missä vain, kunnossahan minä olen, Lehtonen kertoo.
Sillä hetkellä Haapoja pystyy elämään rinnalla jännityksen tunteet. Tänä kesänä teatterilavalla vatsassa möyrivä epäonnistumisen pelko on samantapainen murina, kuin mikä kehossa kulki aina ottelun alla.
– Kun ensimmäiseen erään kongi kilahti, sitten se jännitys unohtui, Haapoja kuvaa.
Juho Haapoja puolisti EU-tittelivyötään vuonna 2017 Alexandru Juria vastaan.Marko Tuominiemi/AOP
Valmentajalla on visio vielä hienommasta hetkestä. Hetkestä, jolloin kehossa kulkee adrenaliinin kuohu ja voiton vimma.
Jonakin päivänä nyrkkeilyillan villiintynyt yleisö taputtaa Lehtoselle titteliottelun jälkeen.
Ammattilaisuransa alkutaipaleella harjoitteleva nainen tietää valmentajansa ajatukset, mutta on itse vielä varovainen sanoissaan.
– Ainakin olen valmis tekemään kaikkeni titteliotteluiden eteen. Olen kova treenaamaan. Sitä ei tarvitse epäillä, ettenkö treenejäni suorittaisi, Lehtonen sanoo.
Maailmanmestaruuteen asti, Haapoja kuvaa suojattinsa mahdollisuuksia.
– Satu on itse paljon varovaisempi, niin kuin nöyrä urheilija onkin. Mutta kyllä mahdollisuudet on. Tähtiin asti.
Jukka Kytölä pääsee ensimmäisenä suomalaisena futsal-pelaajana Italian Serie A:han. Kytölä jatkaa tulevalla kaudella Mantovassa, joka nousi Italian korkeimmalle sarjatasolle.
– Italian Serie A on Euroopan kovatasoisimpia sarjoja. Sarja laajenee 12 joukkueen sarjasta 16:een joukkueeseen. 16 joukkueen sarja tarkoittaa kuitenkin sitä, että sarjan yleinen taso todennäköisesti hieman laskee, Kytölä arvioi Kampuksen Dynamon tiedotteessa.
Kampuksen Dynamon pelaajia viedään hyvällä vauhdilla Euroopan kentille. KaDyn kevään mestarijoukkueessa pelannut Jani Korpela siirtyy Puolan pääsarjaan kolminkertaisen mestarijoukkueen Rekord Bielsko-Bialan riveihin.
Maalivahti Juha-Matti Savolaisen tie vie puolestaan Kroatiaan. Savolaisen uusi seura on MNK Crnica, joka pelaa Kroatian pääsarjaa.
– On hyvä asia, että Suomen kärkipelaajat lähtevät pelaamaan ulkomaille ammattilaisiksi pois mukavuusalueeltaan. Tätä suomalainen futsal tarvitsee, jos halutaan esimerkiksi nostaa maajoukkueen tasoa tai ylipäätään rakentaa futsalista tunnettavampaa ja uskottavampaa lajia, Kytölä totesi.
Kestävyysjuoksija Alisa Vainio jää pois ensi viikolla Gävlessä järjestettävistä yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoista. Vainio on flunssan kourissa.
21-vuotiaan Vainion piti osallistua EM-kisoissa 10 000 metrille, mutta suunnitelmat kariutuivat.
– Meidän piti tehdä lauantaina kova harjoitus, joka olisi varmistanut, että kunto menee oikeaan suuntaan, mutta se jäi tekemättä edellispäivänä alkaneen flunssan takia. Näen, että Alisan on nyt viisaampi olla menemättä kisoihin, Vainion valmentaja Jarmo Viskari kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.
Vainio avasi kesän ratakautensa kestävyysjuoksukarnevaaleilla Jämsässä, jossa hän juoksi 10 000 metriä aikaan 34.47,46. Urheiluliitto nimesi Vainion maanantaina Dohan MM-joukkueeseen maratonille.
Myöskään Astrid Snäll ei lähde Gävlen EM-kisoihin. Snällin oli tarkoitus juosta 3 000 metrin esteet, mutta hän jää sivuun jalkavaivojensa takia.
Nuorten EM-kisat käydään Ruotsin Gävlessä 11.-14. heinäkuuta.
Taitolento on yksi SM-viikolla kilpailtavista lajeista ja varmasti hurjimmasta päästä. G-voimat jylläävät urheilutaitolentäjien halkoessa taivasta ja lentokoneen temput saavat katsojankin hengästymään.
Penkkiä vasten lentäjä voi parhaimmillaan tuntea oman painonsa jopa kymmenkertaisena ja hurjavauhtinen laji vaatiikin kovaa fyysistä kuntoa sekä täydellistä koordinaatiokykyä.
Taitolentäjä Harri Kanto kertoi Yle Urheilulle, miten koreografia suunnitellaan. Hän otti myös matkaansa Ylen kuvaajan, joka uskaltautui koneeseen.
Myös taitolentotuomari Tapio Pitkänen avasi, miten taitolentoa arvostellaan ja minkälaisesta lajista on ylipäätään kyse.
Yle välittää SM-viikon tapahtumat Areenassa ja TV2:ssa.
Lauantai 6.7.
Taekwondo, Yle Areena klo 12.00, TV2 klo 14.00 Kahvakuula, Yle Areena klo 13.30, TV2 klo 14.45 Rollerderby, Yle Areena klo 15.00, TV2 klo 15.30 Biljardi, Yle Areena klo 16.00, TV2 klo 16.30 Kädenvääntö Yle Areena klo 18.00, TV2 klo 20.05 Ultimate Yle Areena klo 19.00, TV2 klo 20.30 Padel, Yle Areena naisten finaali klo 16.00, miesten finaali klo 18.00, TV2 klo 21.10
Tampereen GP-kilpailussa takareitensä loukannut Maria Huntington on saanut lääkäreiltä helpottavia uutisia. 22-vuotiaan 7-ottelijan takareisi kuvattiin perjantaina, eikä vamma estä matkaa nuorten EM-kisoihin.
Huntington hyppäsi keskiviikkona Tampereella uuden pituusennätyksensä 644. Hän kuitenkin loukkasi takareitensä viimeisen hypyn vauhdinotossa. Tuolloin Huntington epäili kramppia, mutta tutkimuksissa vamma paljastui venähdykseksi.
Suomalaisottelija kertoi tehneensä lauantaina ensimmäisen harjoituksen keskiviikon jälkeen. Nuorten EM-kisojen 7-ottelu alkaa torstaina.
Jääkiekkoilija Valtteri Filppulan, 35, kasvoilla loistaa muikea hymy. Jo 14 kautta menestyksellä NHL:ssä tahkonnut hyökkääjä palaa ensi syksynä Detroit Red Wingsiin, jossa hänen Atlantin takainen uransa alkoi ja jossa hän pääsi juhlimaan Stanley Cupia vuonna 2008.
Filppula ja nykyinen GM sekä suomalaisen entinen pelitoveri Detroitista Steve Yzerman löysivät vaivatta yhteisen sävelen.
– Oli jokunen muu vaihtoehto myös, mutta se ratkaisi paljon, että oli mahdollisuus tehdä kahden vuoden sopimus. Ei tässä ainakaan nuorene, ja oli hyvä tunne, kun sinut halutaan joukkueeseen, Filppula kartoittaa.
Filppulan päätyminen Detroitiin ensimmäisen kerran ei ollut lähtökohtaisesti selviö. Peräti 12 NHL-seuraa haastatteli häntä 2002 ennen varaustilaisuutta.
– Detroitin johtava kykyjenkartoittaja oli ruotsalainen ja heillä oli kokemusta eurooppalaisista pelaajista. Ehkä se ratkaisi paljon, Filppula aprikoi.
Filppula myöntää, että nykyään hän suunnittelee harjoittelunsa kausien välissä entistä tarkemmin.
– Kesätreenit on tärkeässä roolissa, ja sekin on iso asia, että pystyy välttämään loukkaantumiset. Aloittaessani NHL:ssä painoin 95 kiloa, nyt enää 85 kiloa – eron todella huomaa, Filppula puntaroi.
– En väitä, että välttämättä olen hidastunut, mutta nämä nuoret menee vielä kovempaa kuin me aikoinaan.
Jääkiekkomaailmassa on seurattu suurella mielenkiinnolla ja kohistukin pelikauden jälkeen NHL-pelaajien sopimuksista ja siirroista. Monet jännittävät maalihai Patrik Laineen ja Winnipeg Jetsin neuvottelujen aikataulua ja lopputulemaa. Mutta Laine, 21, itse ei, hötkyily ei kuulu hyökkääjän pirtaan tässäkään.
– Pidän itseni kunnossa, työkalut laitetaan parhaaseen vireeseen. Kyllä sieltä jossain vaiheessa jonkinlainen sopimus tulee, Laine naurahtaa.
– Minkä pituinen ja minkä arvoinen, jää nähtäväksi.
Tänä kesänä Laine on käyttänyt aikaansa entistä enemmän golfiin, johon hän hurahti pari vuotta sitten.
– Pari vuotta olen pelannut golfia tosissaan. Olen jäänyt siihen koukkuun, Laine myöntää.
Laine on onnistunut jo kerran tekemään hole in onenkin eli upottamaan pallon yhdellä lyönnillä kuppiin.
– Niin, ei se vaikeata ole. Ei vaan, hauskaa on ollut, ja haastetta riittää niin, että se ei lopu golfissa ikinä, Laine leukailee.
Erityisen hulppea kokemus Laineelle oli osallistuminen toisen NHL-kiekkoilijan Sami Vatasen kanssa Finnish Tourin ammattilaiskisaan Nokialla.
– Se oli mieletön kokemus. On se ihan eri pelata kaveriporukalla kuin kilpailla ammattilaisten kanssa niin, että katsojia on 50 tai enemmän katsomassa lyöntejä, Laine paljastaa.
Patrik Laine osallistui kesäkuussa golfin Finnish Tourin ammattilaiskisaan Nokialla.Str / Lehtikuva
Jäälle ja tavoitteena Bermuda-voitto
Jääkiekko on tietenkin liki Lainetta suvenakin.
– Tällä viikolla kävin jo jäällä. Turussa olen aloittanut treenaukset eli kaikki on hyvällä mallilla, Laine kertoo.
Lauantaina Laine osallistui Helsingissä 39. kertaa järjestettyyn Bermuda-tennisturnaukseen. Kahtena edellisenä vuotena Laine ylsi loppuotteluun nelipeliparinsa Aleksander Barkovin kanssa.
– Toivottavasti kolmas kerta sanoo nyt toden. Tulin poikkeuksellisesti Helsinkiin jo edellisenä päivänä, ennen olemme tulleet Sashan (Barkov) kanssa kimppakyydillä, Laine taustoittaa.
– Minä olen pelannut tennistä tänä kesänä vain pari kertaa, mutta paineet onkin meidän parissa Sashalla. Hän on treenannut tennistä jopa kahdesti päivässä.
Kölnin ESL One -turnaus on edennyt välierävaiheeseen. Lauantaina Team Liquid, Astralis, Natus Vincere ja Team Vitality selvittävät keskuudestaan finalistit sunnuntain loppuotteluun.
CS-päivä Lanxess Arenalla alkaa tanskalaisjätti Astraliksen ja ranskalaisen nousukkaan Team Vitalityn kohtaamisella. Joukkueet eivät ole koskaan ennen kohdanneet toisiaan turnauksessa, joten luvassa on jännittävä mittelö.
Kölnin pudotuspelit huipentuvat ehkä jopa vielä suurempaan jännäriin, kun vastakkain ovat maailman tämän hetken ykkösjoukkue Team Liquid sekä hallitseva Kölnin mestari Natus Vincere.