Espanjalainen jalkapallon suurseura Atletico Madrid on hankkinut riveihinsä portugalilaisen Benfican teinitähden Joao Felixin. Transfermarkt-sivuston mukaan Atleticon maksama siirtosumma on 126 miljoonaa euroa. Siirto tekee Felixistä, 19, kaikkien aikojen neljänneksi kalleimman pelaajan.
Felix debytoi Portugalin liigassa viime kaudella ja nousi välittömästi avainpelaajaksi Portugalin mestariksi edenneessä Benficassa. Kaikki kilpailut mukaan lukien Felix viimeisteli 20 maalia ja syötti 11 osumaa.
Eurooppa-liigassa hän laukoi Frankfurtia vastaan kilpailun historian nuorimpana pelaajana hattutempun. Portugalin maajoukkueessa Felix debytoi kesäkuussa Kansojen liigan lopputurnauksessa.
Atleticossa Felixin odotetaan korvaavan seuran jättävän ranskalaistähti Antoine Griezmannin.
Cityn ennätyshankinta rahoitti jättisiirron
Englannin Valioliigan Manchester City osti Atleticossa pelanneen espanjalaisen keskikenttäpelaaja Rodrigo Hernandezin, lyhyemmin Rodrin, seuran uudella ennätyssummalla. Siirtosumma on 70 miljoonaa euroa.
– Kyse ei ole vain heidän voittamistaan pokaaleista, vaan tavasta, jolla he ovat voittaneet. Hyökkäävä jalkapallo kiehtoo minua, enkä malta odottaa pääseväni Pep Guardiolan valmennettavaksi, Rodri, 23, virkkoi Cityn verkkosivuilla.
Puolustavana keskikenttäpelaajana enimmäkseen pelaava espanjalainen teki viime kaudella Espanjan liigassa 34 ottelussa kolme maalia.
Muokattu klo 15.03: Lisätty tieto ja kommnetit Manchester Cityn Rodri-kaupasta.
Entinen Englannin maajoukkuejalkapalloilija Frank Lampard on valioliigaseura Chelsean uusi päävalmentaja. Lampard on allekirjoittanut seuran kanssa kolmivuotisen sopimuksen.
– Olen suunnattoman ylpeä palatessani tänne päävalmentajan paikalle, Lampard kertoo seuran nettisivuilla.
– Kaikki tietävät minun rakkauteni seuraa kohtaan. Minun tähtäin on jo tässä pestissä ja ensi kaudessa. Olen valmis työskentelmään kovaa ja odotan innolla jo kauden alkua, Lampard lisää.
Menneellä kaudella 41-vuotias Lampard luotsasi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestaruussarjassa pelaavaa Derbyä, jonka Lampard johdatti nousukarsintoihin saakka. Chelsean viime kaudella liigassa kolmanneksi ja Eurooppa-liigan voittoon valmentanut Maurizio Sarri siirtyi aiemmin kesällä Italian mestari Juventuksen valmentajaksi.
Muun muassa kovasta laukauksestaan pelaajaurallaan tunnettu Lampard pelasi Chelseassa 13 kautta. Hän on 211 osumallaan seuran kaikkien aikojen paras maalintekijä.
4.7.2019 klo 13.16 lisätty Lampardin kommentit ja muokattu otsikkoa.
Yksi maali siihen vain tarvittiin. Jackie Groenen tarkka kuti ohitti Hedvig Lindahlin Ruotsin maalilla, ja Hollanti eteni MM-finaaliin Yhdysvaltojen vastustajaksi. Sunnuntain finaalissa kohtaavat näin hallitseva maailmanmestari ja hallitseva Euroopan mestari.
Hollannin päävalmentaja Sarina Wiegman oli ottelun jälkeen hämmentynyt ja iloinen. Valmentajan mukaan välierävoiton tajuamiseen saattaa mennä hetki.
Vuodesta 2017 Hollannin naisten jalkapallomaajoukkuetta luotsanneen Wiegmanin mukaan joukkue on ennen MM-finaalia kuin äärimmilleen viritetty koneisto. Hollanti juhli kaksi vuotta sitten EM-kultaa.
– Olemme kuin taistelukone. Tällä joukkueella on äärimmäisen kova meininki.
Wiegmanin toiminta herätti ihmetystä kesken tiukan välieräkamppailun, kun hän poistui kentän laidalta kesken ottelun.
– Join paljon vettä ottelun aikana ja silloin pitää käydä vessassa. Mutta saavuin ajallaan takaisin!
– Rehellisyyden nimissä peli ei ollut hyvä, mutta sillä ei ole enää mitään väliä. Jos voitat jalkapallo-ottelun huonolla pelillä, se unohdetaan nopeasti.
Myös toisenlaista meininkiä löytyi ottelun jälkeen Lyonin kaduilta. Ruotsin upottanut Jackie Groenen sai kovaa ylistystä De Telegraphin videolla.
– Haluan treffeille hänen kanssaan! Yksi faneista letkautti.
MM-finaali pelataan sunnuntaina alkuillasta ja voit katsoa sen suorana lähetyksenä TV2:sta ja Yle Areenasta.
Italialainen jalkapallomaalivahti Gianluigi Buffon palaa vuoden tauon jälkeen takaisin Juventukseen. Juventus kertoi torstaina Twitterissä maalivahtilegendan saapuneen seuran lääkärintarkastukseen. Buffon on pelannut urallaan 17 vuotta Juventuksessa.
Buffon, 41, siirtyi Juventuksesta viime kaudeksi Ranskaan PSG:n riveihin. Buffon voitti joukkueessa Ranskan mestaruuden, mutta pariisilaisseura ei ollut halukas tekemään maalivahdin kanssa uutta sopimusta.
Juventuksen paidassa Buffon on juhlinut Italian mestaruutta yhdeksän kertaa. Italian maajoukkueessa hän on pelannut 176 maaottelua. Buffon torjui Italian maailmanmestariksi vuonna 2006.
Kolmas kerta toden sanoo, vaan ei pika-aitajuoksija Reetta Hurskeelle. Tampereen Pyrinnön 24-vuotias juoksija on yksi kovassa myötätuulessa viilettävän Suomen yleisurheilun valopilkkuja. Tilastot eivät valehtele: Hurske lähti kauteen ennätyksenään 13,11, jonka alle hän on juossut jo yhdeksän kertaa.
Kahdesti MM-kisaraja 12,98:kin on alittunut jo kevyesti, sillä Hurske pysäytti digitaalit 12,86:een ensin Jyväskylässä kesäkuun puolivälissä ja toisti saman viime sunnuntaina Sveitsissä. Molemmissa juoksuissa myötätuulta oli kuitenkin yli sallitun eli kaksi metriä sekunnissa – jälkimmäisessä 3,1 ja ensimmäisessä vaivaiset 2,3 metriä sekunnissa.
Siispä kun Hurske oli voittanut keskiviikkona kotistadionillaan Ratinassa naisten aitafinaalin ajalla 12,92, varmasti jokainen katsomossa istunut ja kisaa television välityksellä seurannut katsoja jännitti, olisiko tuuli vihdoin sallituissa rajoissa. Poikkeuksellinen prosessi päättyi kuitenkin samaan lopputulokseen kuin kaksi aiempaa rajan alitusta: Hurskeen selän takana puhalteli henkäys, joka oli tällä kertaa 0,2 metriä sekunnissa yli sallitun raja-arvon.
Poikkeuksellisen keskiviikon tuulisaagasta tekee se, että tuulilukemaa jouduttiin odottamaan minuutti vielä maaliintulon jälkeen.
Tuulen voimakkuutta mittaa laite, jota kutsutaan niin sanotuksi viiksimittariksi ja joka normaalisti ilmoittaa tuulilukeman jo silloin, kun kilpailu on vasta puolivälissä. Tuulilukema on nähtävissä yleensä etusuoran puolivälissä sijaitsevalta valonäytöltä. Se on selvillä myös tv-kuvissa välittömästi kilpailun päätyttyä. Keskiviikkona kisa käytiin takasuoralla, eikä proseduuri noudattanut perinteistä kaavaa.
Mitä mahtoi Hurskeen päässä liikkua 60 sekunnin aikana, joka ehti kulua maaliintulosta tuulilukeman selviämiseen?
Ainakin allekirjoittaneen mielessä välähtivät 31 vuoden takaa numerot 0,0. Tuolloin Florence Griffith-Joyner juoksi USA:n olympiakarsinnoissa 100 metrin sileän edelleen voimassa olevan maailmanennnätyksen 10,49. Kuten Hurskeen juoksun jälkeen, myös tuolloin Indianapolisin kentän katsomossa katseet olivat nauliintuneina tuulilaitteisiin. Lopputuloksena oli häkellys, kun "Flo-Jo" vastaanotti tukka hulmuten tiedon, että juoksu olisi käyty täysin tyvenessä. Hämmästystä ei ainakaan vähentänyt se, että viereisellä kolmiloikkapaikalla mitattiin samanaikaisesti 4–5 metrin myötäisiä lukemia.
Ei ole myöskään salaisuus, että pikajuoksijoistaan kuuluisassa Yhdysvalloissa on sittemmin kerran jos toisenkin pyöristelty tuulikymmenyksiä ja jopa -metrejä urheilijoita suosiviksi – muista maista puhumattakaan.
Reetta Hurskeen (kesk.) kesän nopein noteeraus on peräti 12,86. Se syntyi Jyväskylässä juoksussa, jossa oli myötätuulta 0,3 metriä sekunnissa yli sallitun raja-arvon.Vesa Pöppönen / All Over Press
Jos olympia- ja MM-vuosina jossain lajissa tulosten todenmukaisuuden pyörittely on arkipäivää, niin yleisurheilussa. Sanottakoon vaikka näin: vaikka nykyisillä tuulimittareilla tulosten muunteleminen on aiempaa huomattavasti hankalampaa, jossain Suomen rajojen ulkopuolella Hurske olisi jo tässä kohtaa kautta virallisesti MM-rajan tehnyt urheilija.
Nyt Hurske saa kuitenkin maistaa suomalaista rehellisyyttä koko mahan täydeltä.
Hurske on viime viikkoina antamissaan haastatteluissa myöntänyt, että hän stressaa MM-rajan jahtia. Todellisuudessa hänen tilanteensa on kaikkea muuta kuin ahdistava. Pika-aitojen historiassa Hurskeen nykyinen ennätys 12,99 on aina riittänyt arvokisoihin, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Toistaiseksi Hurske löytyy Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n rankingista sijalta 27, kun kultakin maalta huomioidaan vain kolme juoksijaa. Pika-aidoissa Dohan MM-kisoihin kelpuutetaan 40 urheilijaa, ja 40. sijalla olevan juoksijan tilastoaika on tällä hetkellä 13,11.
Vaikka rajoja voi yrittää 6. syyskuuta asti, on äärimmäisen epätodennäköistä, että 14 urheilijaa ohittaisi Hurskeen. Ainoa jännityksen aihe on pikemminkin, pystyykö Maria Huntington tai Matilda Bogdanoff juoksemaan Hursketta nopeammin – siis sallituissa oloissa. Molempien tänä kesänä juoksema ennätys on 13,11.
Veikkaustermein pienimmän kertoimen saa kuitenkin se, että Hurske itse juoksee MM-rajan – ja todennäköisesti kertalaakista alle 12,90:n.
Brasilialainen jalkapalloilija Willian ei pysty pelaamaan Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American loppuottelussa. Willianin loukkaantumisen syynä on reisivamma. Brasilia kohtaa sunnuntaina loppuottelussa Perun.
Seurajoukkueessa Chelseaa edustava Willian kutsuttiin Brasilian joukkueeseen, kun maan supertähti Neymar jäi turnauksesta sivuun nilkkavamman takia. Willian teki alkulohkossa Perua vastaan maalin. Välieräottelussa Argentiinaa vastaan laitahyökkääjä pystyi pelaamaan toisen puoliajan.
Brasilia tavoittelee loppuottelussa ensimmäistä Copa American mestaruuttaan sitten vuoden 2007. Finaalivastustaja Peru pelaa loppuottelussa ensimmäistä kertaa vuoden 1975 jälkeen.
Miesten Korisliigan hallitseva mestari Kauhajoen Karhu Basket kohtaa Mestarien liigan karsintojen ensimmäisellä kierroksella valkovenäläisen Tsmoki-Minskin. Joukkue on kotimaassaan suvereeni hallitsija, sillä se on voittanut Valko-Venäjän mestaruuden jo 11 kertaa putkeen.
Otteluparin voittaja kohtaa toisella kierroksella puolalaisen Torunin. Puolalaisjoukkue sijoittui maansa pääsarjassa viime kaudella toiseksi.
Tämän vuoden Mestarien liigan karsinnoissa pelataan kaksi kierrosta. Ottelupareissa ratkaisee kahden ottelun yhteistulos. Toisen kierroksen voittajat etenevät Mestarien liigan runkosarjaan.
Tennispelaaja Bernard Tomicin otteet Wimbledonin grand slam -turnauksen avauskierroksella eivät miellyttäneet järjestäjiä, joten australialaispelaajalle mätkäistiin 45 000 punnan eli noin 50 000 euron sakot. Tomic hävisi tiistaina ranskalaiselle Jo-Wifried Tsongalle 58 minuutissa. Ottelu oli kaikkien aikojen toiseksi nopein Wimbledonissa.
– Tuomarin mukaan Tomicin suoritus ottelussa ei vastannut ammatilaisten standardeja. Siksi koko sakko vähennetään hänen palkintorahastaan, Wimbledonin järjestäjätaho All England Club tiedotti.
– Mielestäni pelasin niin hyvin kuin pystyin. Pelasin vain kamalasti, Tomic puolusteli.
Maailmanlistan 96:s on aiemminkin koetellut Wimbledonin järjestäjien hermoja. Kaksi vuotta sitten hän sai sakot tekaistuaan loukkaantumisen tappiollisessa ottelussa Saksan Mischa Zvereviä vastaan.
Korkeushyppyvalmentaja Jouko Kilpi häkeltyi, kun hänen suojattinsa Ella Junnila ylitti keskiviikkoiltana Tampereella kolmannella yrityksellään Suomen ennätyskorkeuden 195.
Se, että Junnila, 20, hyppää tänä kesänä SE-tuloksia ei yllätä konkarivalmentajaa. Yllättävää on se, että Junnila onnistui siinä juuri keskiviikkoiltana.
Lähtökohdat Tampereen kilpailuun eivät totta puhuen olleet odotuksia herättävät. Juhannuspäivänä Kuortaneella Junnila joutui jättämään kilpailun kesken takareiden kireyden takia. Hyppytaukoa tuli sen jälkeen puolisentoista viikkoa.
Pohdinnan jälkeen Kilpi päätti, että on tärkeää pitää hyppytuntumaa yllä ennen ensi viikolla alkavia 22-vuotiaiden EM-kisoja. Kompromissi oli, että Junnila kilpailee niin sanotulla lentävällä neljän askeleen vauhdilla, ettei reisi rasitu liikaa vauhtijuoksussa. Loppu onkin historiaa.
– Olihan tuo yllätys, kun hän ei ikinä ole treeneissä hypännyt tuollaisia korkeuksia neljällä askeleella, Jouko Kilpi kertoo huvittuneena Yle Urheilulle.
Vaikka viimeinen hyppy merkitään tilastoihin kaikkien aikojen parhaana suomalaishyppääjän tuloksena, ei se ollut parasta Ella Junnilaa. Parempaa nähtiin aikaisemmin samassa kisassa, kun Junnila ylitti ilmavasti korkeuden 190.
– Se 190 oli teknisesti Ellan paras hyppy, jonka olen nähnyt. Voi sanoa, että siinä napsahti kaikki kohdalleen. 195 ei ollut läheskään niin hyvä, vaikka se menikin yli, Kilpi sanoo.
Fyysisesti vielä raakile
Vuosi sitten Junnila ponnisti kertaheitolla Suomen korkeushypyn huipulle, kun hän ylitti Joensuussa korkeuden 192. Tänä vuonna tulos on parantunut kolme senttiä, mikä on ollut Jouko Kilven mukaan odotettavissa.
Harjoituskausi onnistui kokonaisuudessaan suunnitelmien mukaan, ja Junnila kehittyi fyysisesti jokaisella osa-alueella. Huiman tasonnoston salaisuus onkin ollut juuri kokonaisvaltainen kehittyminen.
– Aika "raakile" Ella on fyysisesti ollut. Joka osa-alueella on ollut puutteita fyysisesti. Kaikkea on yritetty kehittää tasaisesti vuoden aikana ja se on tuonut niitä lisäsenttejä, Kilpi sanoo.
Ella Junnila teki viime kesänä läpimurtonsa Suomen huipulle, kun hän hyppäsi Joensuussa tuloksen 192.Vesa Pöppönen / AOP
Junnila on asettanut uransa pidemmän tähtäimen tavoitteeksi kahden metrin ylityksen. Itsekin mainion korkeushyppytuloksen 224 vuonna 1985 hypännyt valmentaja Kilpi uskoo, että kaksi metriä saattaa mennä rikki nopeastikin muutaman vuoden sisällä.
– Ei se kaksi metriä tunnu ollenkaan utopialta. Se on selkeästi realistista saavuttaa, koska fyysiset ominaisuudet eivät vielä ole sillä tasolla, millä ne tulevaisuudessa ovat. Tämä on niin herkkä ja ihmeellinen laji, että tulosparannuksia voi tulla yks kaks.
Junnilan saavuttamalla tasolla sentit alkavat jo olla tiukassa. Tämän kesän tavoitteena onkin ennen kaikkea saada lisää varmuutta suorittamiseen.
– Huononakin päivänä, kun kaikki ei ole kohdallaan, rima jäisi sinne 185 sentin paikkeille. Hyvinä sitten 190–195 ja ei haittaisi, vaikka menisi vielä vähän enemmänkin tänä vuonna, Kilpi sanoo.
Yhteistyö soljuu Jyväskylän ja Tampereen välillä
Pitkän uran korkeushyppyvalmentajana tehnyt Kilpi asuu Tampereella ja suunnittelee harjoitusohjelmat Jyväskylässä asuvalle Junnilalle. Junnila tekee kaiken, paitsi tekniikkaharjoitukset, kotikaupungissaan. Korkeutta hypätään vain Kilven valvovan silmän alla Tampereella.
Yksinäistä puurtamista eivät Junnilan harjoitukset toki Jyväskylässäkään ole, sillä hänen poikaystävänsä Mikko Rummukainen, 26, seuraa treenejä ja on apuna valmennuksessa.
Rummukaisella ei ole korkeushyppytaustaa, vaan hänen oma lajinsa on pituushyppy. Jouko Kilpi ei pidä sitä lainkaan ongelmallisena, vaan näkee eri hyppylajien harjoittelussa paljon yhtäläisyyksiä.
– Mikko ymmärtää hyvin loikka- ja nopeusharjoitusten perään ja seuraa punttitreenejäkin. On sitten korkeushyppääjä, pituushyppääjä tai kolmiloikkaaja, tiettyjä asioita osaa katsoa, että ne menevät oikein.
Vaikka vasta viime vuonna alkanut yhteistyökuvio vaatii tarkkaa suunnittelua ja työnjakoa, on se jo nyt kantanut hedelmää.
– Päivittäin ollaan Ellan kanssa yhteydessä. Jutellaan, miten on harjoitus mennyt ja tehdään tarvittavia muutoksia, jos hän kokee olevansa väsynyt. Vuoropuhelu meillä on hyvää, Kilpi kertoo etävalmennussuhteesta.
Ruotsin menestys jalkapallon naisten MM-kisoissa ulottuu vaikutuksiltaan koko ruotsalaiseen jalkapalloon. Lauantaina kello 17 Ruotsin aikaa alkava pronssiottelu Ruotsin ja Englannin välillä siirtää miesten pääsarja Allsvenskanin otteluiden alkamisaikoja.
Lauantaina kello 16 alkamaan suunniteltuja otteluita Sirius-Östersund ja Kalmar-AIK aikaistetaan tunnilla. Vastaavasti Malmön kotiottelua Örebrota vastaan myöhäistetään tunnilla iltakuudesta iltaseitsemään.
Samanaikaisesti naisten MM-ottelun kanssa pelataan vain IFK Göteborgin ja Sundsvallin välinen ottelu, joka alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan lauantaina kello 16.
Sunnuntain otteluista Hammarby-Falkenberg oli jo aiemmin siirretty alkamaan kaksi tuntia aiemmin, jottei se menisi päällekkäin naisten MM-finaalin kanssa.
Hollantilainen Jackie Groenen tekee harvemmin maaleja, mutta keskiviikko-iltana hän osui makeaan paikkaan. Keskikentän työmyyrä teki Hollannille voittomaalin MM-välierän jatko-ottelussa Ruotsia vastaan. Groenenin maali sinetöi oranssipaitojen ensimmäisen paikan koskaan naisten MM-finaaliin.
Englannin Superliigaan ensi kaudeksi nousevan Manchester Unitedin riveihin, vieläpä ensimmäisenä ulkomaalaisvahvistuksena, siirtyvä Groenen ei olisi voinut varmasti uskoa tapahtunutta jokunen vuosi takaperin.
Jackie Groenen tuuletti osumaansa Ruotsia vastaan suurella antaumuksella. Robert Cianflone/Getty Images
Groenen edusti kyllä Hollantia kaksi vuotta sitten EM-kotikisoissa ja oli mukana nappaamassa mestaruutta, mutta ennen sitä pyöri mielessä jopa naapurimaa Belgian edustaminen. Groenen syntyi 24 vuotta sitten Hollannin puolella Tillburgin kaupungissa, mutta perhe asui rajan toisella puolella Poppelin kylässä Belgiassa. Hänen piti myös syntyä Belgiassa, mutta Groenenin äidin raskauskomplikaatioiden takia hän syntyi Tillburgissa.
Groenen kasvoi virallisesti hollantilaiseksi, mutta koki itsensä enemmän belgialaiseksi.
Groenen pääsi kuitenkin Hollannin nuorisomaajoukkueisiin mukaan ja voitti esimerkiksi alle 17-vuotiaisssa EM-pronssia.
Lupaavien juniorivuosien jälkeen maajoukkue-edustukset alkoivat vähentyä. Yhtäkkiä muutama vuosi ennen EM-kultajuhliin päättyneitä kisoja Belgian valmentaja Ives Serneels otti yhteyttä. Belgian luotsi oli nähnyt Groenenin seurajoukkuepelejä Saksassa ja halusi hänet joukkueseensa.
Sekä Belgian että Hollannin passeilla liikkuva Groenen oli otettu asiasta. Hän alkoi selvittää mahdollisuuksiaan.
– Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi halunnut pelata Hollannin riveissä. Mutta unelmoin pelaamisesta korkeimmalla mahdollisella tasolla, EM- ja MM-kisoissa. Sitten Belgia tuli mukaan kuvioihin. Se oli niinkin yksinkertaista, Groenen taustoitti kaksi vuotta sitten ennen EM-kisoja Voetbal Internationalille.
Kova työnteko palkittiin
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa torppasi kuitenkin idean, koska Groenen oli pelannut jo alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa Hollannin paidassa. Tämän jälkeen kova-asenteinen keskikenttäpelaaja jatkoi harjoittelua kovaan tahtiin. Groenen siirtyi Duisburgista Chelseaan ja sieltä takaisin Saksaan Frankfurtiin. Valmentajat kehottivat häntä vain tekemään oikeita asioita. Sitä kautta tulisi heidän mukaansa myös kutsu aikuisten maajoukkueeseen.
Jackie Groenen on kulkenut pitkän tien Hollannin aikuisten maajoukkueeseen.Jose Breton/NurPhoto via Getty Images
Tammikuussa 2016 tulikin soitto silloiselta päävalmentajalta Arjan van der Laanilta. Aluksi hänellä oli vaikeuksia sopeutua roolinsa kentällä, mutta sekin muuttui nykyisen päävalmentajan Sarina Wiegmanin tultua ruoriin. Groenen sai uudelta valmentajalta vapaamman roolin. Jo ennen EM-kotikisoja hän tunsi itsensä hollantilaisemmaksi kuin koskaan aiemmin. Legendaarisen Johan Cruyffin pelinumerolla 14 viilettävä Groenen on ottanut Hollannin omakseen.
– Omassa maassa pelaaminen täydellä stadionilla tekee minut erittäin ylpeäksi. Etenkin silloin, kun kansallislaulu soi. Silloin tunnen itseni oikeaksi oranssiksi leijonattareksi, Groenen kuvaili jo kaksi vuotta sitten Voetball Internationalille.
"Pari viikkoa juttelimme, että minun pitää laukoa enemmän"
Kaikki kruunautui viimeistään Lyonin keskiviikkoillassa maajoukkueuran kolmanteen maaliin. Groenen laukoi todella tarkan kaukolaukauksen huippuottelun pelanneen ruotsalaismaalivahdin Hedvig Lindahlin taakse maaliin. Nuorena Groenen saattoi vielä kuljetella palloa niin paljon, että unohti myös treenata laukaustaan. Nyt hän kuitenkin ymmärsi onnistua oikeassa paikassa.
– Näin hyvän kulman. Olemme jutelleet pari viime viikkoa, että minun pitää laukoa enemmän. Pallo tuli minulle todella mukavasti. Ajattelin, että tehdään tästä nyt, kertasi oikeutetusti välierän parhaan pelaajaksi palkittu Groenen heti välierän jälkeen lehdistötilaisuudessa.
Pelin jälkeen Hollannille ei ole kuitenkaan annettu hirveästi mahdollisuuksia sunnuntain finaaliin. Ennakkosuosikki ja hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat on saanut yhden lepopäivän enemmän, eikä heidän tarvinnut pelata puolta tuntia ylimääräistä Englantia vastaan finaalipaikasta. Hollannille finaalipaikka on jo kova juttu, sillä ensimmäisissä MM-kisoissaan neljä vuotta sitten se ylsi vain neljännesvälieriin.
– Tämä on uskomatonta, että pystymme pelaamaan finaaleissa. On hienoa pelata joukkueessa, jossa puhkumme itseluottamusta. Olemme siinä hyviä. Levitämme itseluottamusta toisiimme. Se on todella kaunista, Groenen hehkutti.
– Se on todella vahva joukkue. Se on tietysti selvää, kun kyse on Yhdysvalloista. Mutta nyt pelataan yhdestä poikki. Kaikki on mahdollista. Toivottavasti voitamme.
MM-kisat huipentuvat viikonloppuna mitalipeleihin. Pronssiottelu Englanti–Ruotsi la 6.7. kello 18.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.40 alkaen. Finaali Hollanti–Yhdysvallat su 7.7. kello 18.00. ähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25 alkaen
Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis
Oulun Kärppien puolustaja Rahunen kertoo itse vetäytyneensä apurahalta.
Rahunen valmistui viime jouluna sairaanhoitajaksi. Nyt hän haluaa keskittyä uuteen työhönsä rauhassa.
– Se on käytännönläheistä työtä, jossa täytyy pitää yllä ammattitaitoa. Jos sitä ei pitkään aikaan tekisi, taidot varmaan pikkuhiljaa unohtuisivat. Olen kunnianhimoinen työssäni. Haluan edetä ja kehittyä siinä sekä tulla paremmaksi hoitajaksi, Rahunen perustelee Yle Urheilulle.
Isa Rahunen työskentelee Oulun yliopistollisessa sairaalassa tukielin- ja neurokirurgian osastolla.Miikka Jääskeläinen/AOP
Paitsi että Rahunen haluaa satsata omaan työuraansa, tahtoo hän nähdä muutenkin, millaista elämä on jääkiekon ulkopuolella. Hän suunnittelee viettävänsä aikaa perheen, ystävien ja muiden läheisten kanssa.
Kaikesta tästä kypsyi päätös siitä, että Rahunen kiekkoilee ainakin ensi kauden sairaanhoitajan työn ehdoilla. Seurapelejä Rahunen pelaa tulevallakin kaudella Oulun Kärpissä Naisten Liigassa, mutta maajoukkuetoiminta jää hetkeksi tauolle.
– Jääkiekko on niin iso osa elämää ja elintapaa, ettei sitä noin vain pysty seinään lopettamaan. Sen takia haluan pitää sen vielä siinä. Rakkaus lajiin on siellä vielä. Haluan auttaa seurajoukkuetta parhaani mukaan, vaikka en välttämättä kaikkia pelejä pelaa.
Rahunen joutuu suunnittelemaan arkensa tarkkaan, sillä se on nyt erilaista kuin tähän asti. Rahunen on ensimmäistä kertaa kokoaikaisesti töissä jääkiekkoillessaan.
– Kolmivuorotyö aiheuttaa omat haasteensa jaksamiselle, mutta sitten pitää itse soveltaa ja katsoa asioita oman tutuman ja kropan mukaan.
Ovi avoinna vielä maajoukkueuran jatkolle
Rahunen ei ole halunnut ajatella jääkiekkouraansa vielä ensi kautta pidemmälle. Juuri nyt Rahusesta tuntuu, että hän haluaa nähdä elämän toisenkin puolen, jääkiekon takaa.
– Tällä hetkellä kaipaan sitä, että katson vuoden, mitä muu elämä olisi. Voi olla, että haluan jossain kohtaa vielä panostaa ja antaa kaikkeni sille, että olisin vielä maajoukkueessa.
26-vuotias Rahunen on pelannut maajoukkueessa kolmet arvokisat. Noiden vuosien aikana hän on kasvattanut rooliaan joukkueessa nopeasti.
Pasi Mustonen suhtautui Rahusen päätökseen satsata sairaanhoitajan työhön kunnioittavasti. Tomi Hänninen
Valmentaja Mustosen kanssa Rahunen keskusteli jo keväällä tuntemuksistaan.
Puolustaja myös tietää, että vaikka aikaa antaisi elämälle kaukalon ulkopuolella, ei sen tarvitse merkitä vielä uran loppumista.
– Tässä iässä ei tarvitse vielä sanoa "ei koskaan". Pelaajia on tullut myöhemminkin takaisin ja he ovat pystyneet pelaamaan hienoa jääkiekkouraa vielä sen jälkeen.
Esimerkiksi huhtikuussa uransa lopettanut Sallinen oli välissä kymmenen vuotta pelaamatta jääkiekkoa. Tämän jälkeen hän palasi kaukaloon vielä viideksi vuodeksi ja oli joukkueidensa parhaimmistoa yli 40-vuotiaana.
Toinen esimerkki löytyy Rahusella vielä lähempää, nimittäin samasta seurajoukkueesta.
– Saija Tarkki teki lapsia välissä, pelasi sitten seurajoukkueessa ja palasi maajoukkueeseen. Hän pelasi hienon uran.
Tarkki päätti pelaajauransa viime keväänä Kärpissä SM-pronssiin.
Jalkapallon Englannin Valioliigan Leicester vahvisti rivejään uudella hyökkääjällä, kun viisi kautta Newcastlessa pelannut espanjalainen Ayoze Perez tarttui Leicesterin haaviin. Sopimus on nelivuotinen ja mediatietojen mukaan Leicester maksaa Newcastlelle 30 miljoonaa puntaa eli noin 33,5 miljoonaa euroa. Ostosumma olisi Leicesterin seuraennätys.
Perez, 25, teki päättyneellä kaudella Newcastlelle 13 maalia ja oli seuran maalintekijäkärki. Kaikkiaan hän viimeisteli viiden kauden aikana 48 maalia, joista 33 Valioliigassa.
– Hän on nopea, kärkäs maalintekijä, jolla on jo liigakokemusta. Upea lisäys joukkueeseen, Leicesterin valmentaja Brendan Rodgers hehkuttelee.
Krista Pärmäkoski päätti jättäytyä pois Suomen hiihtomaajoukkueesta täksi kesäksi ja harjoitella tulevaa kautta varten maajoukkueen ulkopuolella.
Suomen naisten ykköstykki on hakenut treeniseuraa ulkomaisista huipuista. Toukokuussa Sognefjelletin leirillä hän lyöttäytyi Ruotsin maajoukkueen mukaan.
Charlotte Kalla oli vakuuttunut Pärmäkosken menosta leirillä ja kehui tätä Expressenin haastattelussa. Hän kertoi puhuneensa yhteistyöstä jo Kanadan maailmancupin aikoihin maaliskuussa.
– Puhuimme Kanadassa, että hän tulisi moikkaamaan minua Sundsvalliin, jos hänellä on siihen tilaisuus. Sen jälkeen hänen valmentajansa (Matti Haavisto) kysyi meidän valmentajaltamme, olisiko se okei, jos hän tulisi mukaan jollekin leirille, Kalla kertoi lehdelle.
– Meistä oli aivan fantastisen hauskaa, että hän valitsi meidän Sognefjellin leirin ja saimme harjoitella hieman yhdessä. Hän on kerta kaikkiaan loistava nainen, jolla on paljon energiaa, sekä ennen kaikkea uskomattoman hyvä hiihtäjä, jota kunnioitan paljon.
Myös Pärmäkoski kehui ruotsalaishiihtäjiä blogissaan ja kertoi, miten joukkue oli houkutellut häntä mukaan vielä lähtöpäivän tehoharjoitukseenkin. Hän kertoi kiinnittäneensä huomiota etenkin siihen, miten harjoituksissa kaikilla oli halu olla parempi kuin toinen.
– Kun tehdään, niin tehdään eikä pölistä, Pärmäkoski kirjoitti ja kertoi, miten harjoituksissa juurikaan kukaan ei keskustele keskenään ja harjoitukset tehdään yksin keskittyen juuri siihen harjoitukseen, mitä tehdään.
Pärmäkoski uskookin, että Ruotsin joukkueen kova taso johtuu pitkälti heidän hyvästä keskittymisestään.
– Olen heille todella kiitollinen siitä, että sain sitä tarvittavaa sparria sekä uusia näkökulmia treeneihin, Pärmäkoski kiitteli.
Henri Kontinen ja John Peers aloittivat urakkansa Wimbledonin nelinpelissä vakuuttavasti. Suomalais-australialainen kaksikko voitti avausottelussaan espanjalaiset veljekset Marcel ja Gerard Granollersin 6–3, 6–4, 6–3.
Kontisen ja Peersin peli sujui varsin hyvin. Varsinkin Kontisella sekä syötöt että syötönpalaukset olivat terävässä vireessä. Sekä ensimmäisessä että toisessa erässä yksi murto riitti erävoittoon. Erien lopuilla Peersillä oli pieniä vaikeuksissa omissa syöttövuoroissaan, mutta espanjalaiset eivät onnistuneet murtamaan
Kolmannessa erässä Kontinen joutui omassa syötössään kertaalleen tilanteeseen 0–40, mutta senkin tilanteen kaksikko selvitti. Heti perään he ottivat siihenkin erään murron ja erän lopussa vielä toisen.
– Peli tuntui hyvältä. Kiva, että saatiin hoidettua suoraan kolmessa erässä. Täällä voivat matsit venyä aika pitkiksi. Hyvä alku kisalle, Kontinen totesi STT:lle.
Espanjalaisista Marcel Granollers on ollut parhaimmillaan nelinpelin maailmanlistalla neljäs ja kaksinpelissäkin 19:s. Nelinpelissä saavutuslistalla on muun muassa Grand Slam -finaalit Ranskan avoimista ja US Openista 2014. 33-vuotiaan Granollersin ura on ollut laskusuunnassa ja tällä hetkellä hän on nelinpelilistalla 36:s.
Granollersin veli Gerard ei ole pelannut samalla tasolla. 30-vuotias Gerard Granollers on nyt nelinpelissä sijalla 92, mikä on hänen uransa paras sijoitus. Grand Slam -turnauksissa hän on pelannut vasta tänä vuonna eikä ole päässyt ensimmäistä kierrosta pitemmälle.
Toisella kierroksella Kontinen ja Peers saavat vastaansa joko ruotsalais-saksalaisen parin Lindstedt/Puetz tai australialaisparin Purcell/Saville.
– Lindstedt pelaa täällä joka vuosi hyvin ja viihtyy nurmella. Puetz on todella taitava pelaaja, jonka olen nähnyt pelaavan Davis-cupia Saksalle, Kontinen tiesi.
Kontisen paras saavutus Wimbledonin nelinpelissä on välieräpaikka Peersin kanssa kaksi vuotta sitten. Viime kaudella kaksikko hävisi jo avauskierroksella.
Kontinen voitti Wimbledonin sekanelinpelin Heather Watsonin kanssa vuonna 2016. Kontinen ja Watson pelaavat sekanelinpeliä yhdessä myös tänä vuonna.
SM-uinneissa mitaleja kahminut 16-vuotias Laura Lahtinen avasi mitalitilin nuorten EM-uinneissa Kazanissa. Lahtinen kauhoi ensimmäisen mitalinsa tämän vuoden arvokisoissa 200 metrin perhosuinnista 17-vuotiaiden sarjassa. Huippulahjakkuus tykitti matkan aikaan 2.11,14.
Matkan Suomen ennätystä pitää hallussaan Emilia Bottas (o.s. Pikkarainen), joka on uinut 200 metrin perhosen aikaan 2.10,89 vuonna 2012. Joka tapauksessa Lahtinen murskasi nuorten Suomen ennätyksen, joka sekin oli Bottaksen nimissä, 2.11,77 vuodelta 2009.
– Tämä on aivan mahtavaa, en pystynyt kuvittelemaan, että voisin saada näistä kisoista vielä mitalia, mutta nappiuinnilla se nyt tuli. Ajattelin, että voisin päästä juuri ja juuri 2.12:n ali, Lahtinen hehkutti tiedotteessa.
Lahtinen osoitti matkalla hyvää kestävyyttä ja ohitti kolmella viimeisellä altaanmitalla aina yhden kilpailijan. Lahtinen kertoikim oppineensa uuden taktiikan ja vauhdinjaon 200 metrille.
Kultamitalin matkalta vei Unkarin Blanka Berecz ajalla 2.09,80. Hopealle sijoittui Unkarin Fanni Fabian 17 sadasosaa heikommalla ajalla. Unkarilaiset ovat molemmat Lahtista vuoden vanhempia.
– Kiva se vaan on, että oli itseäni vanhempiakin mukana. Ei juurikaan jännittänyt, call roomissa oli ihan rento olo, ja sinne kuului meteliä hallista, niin tuli itsellekin hyvää tsemppiä ennen starttia. Palkintopallille kiipeäminen oli tosi upea hetki, ja mitali on hieno.
EM-kilpailut jatkuvat sunnuntaihin saakka. Lahtinen hankki finaalipaikan myös 200 rintauintiin, jonka välierät uitiin vain tunti perhosen finaalin jälkeen. Lahtinen kellotti tuossa kuudenneksi nopeimman ja oman ennätysajan 2.28,70. Hän jäi Noora Laukkasen nimissä olevasta nuorten SE:stä 0,4 sekuntia.
Lahtinen jatkaa arvokisarupeamaansa vain kaksi viikkoa tuon jälkeen aikuisten MM-uinneissa Koreassa.
Tänä vuonna kaikki MM-sarjan neljä tehdastallia ovat mukana Viron rallissa. Virossa haaveillaan pääsystä osaksi MM-sarjaa.
– MM-sarja on suunnitelmissamme. Kaikki sanovat sen olevan mahdotonta, että unelmoimme vain. Mutta emme luovuta. Meillä on kolmen vuoden suunnitelma, jonka aikana kehitämme rallia, Viron rallin järjestäjäpomo Urmo Aava sanoo Autosport-sivustolla.
Aavan mukaan MM-hankkeella on Viron hallituksen tuki. Kolmen vuoden "rakennusaika" halutaan kuitenkin käyttää, Aava painottaa.
– Emme halua MM:ään ennen vuotta 2022. Haluamme kaiken olevan valmista sitten kun tulemme mukaan, ja vielä on oppimista. Jos tulisimme ennen vuotta 2022, olisimme keskinkertaisia. Ja keskinkertaisia emme halua olla.
Anna Salminen sijoittui naisten kalvassa kymmenenneksi Napolissa Italiassa. Hän voitti pudotusotteluissaan ensin Kanadan Kristen Van Marioniin 15-11 ja perään Australian Madeleine Andersenin 15-7. Israelin Nickol Tal oli suomalaista parempi niuykasti 15-13. Tal eteni aina mitaliotteluihin asti.
– Tänään oli kokonaisuudessa hyvä ja vahva päivä. Alkuerissä oli monta laadukasta matsia. Ensimmäiseen cup-otteluuni sain vastaani kanadalaisen, joka oli alkuerissä ainoa, jolle hävisin. Sain hänestä kuitenkin revanssin.
– Seuraavassa matsissa australialainen taipuikin selvemmin, mutta neljännesvälierän israelilainen osoittautui liian kovaksi palaksi. Kokonaisuutena olen tyytyväinen tulokseen, mutta tavoitteeni oli kasvanut päivän mittaan ja toivoin vielä kovempaa sijoitusta. Tästä on kuitenkin hyvä oppia ja jatkaa eteenpäin kohti seuraavia miekkailukarkeloita, kaksi viimeisintä Suomen mestaruutta vienyt Salminen kommentoi.
Anna Vuorisen loppusijoitus oli 48:s ja Sofia Tauriaisen 52:s.
35-vuotiaan laitapelaajan viimeiseksi seuraksi ammattilaisena jää Bayern München, jota hän edusti kokonaisen vuosikymmenen.
- Tämä on epäilyksettä urani hankalin päätös. Sydämeni sanoo kyllä, mutta kroppa sanoo ei, Arjen Robben sanoi Telegraaf-lehdelle.
Hän pelasi 96 maaottelua Hollannin paidassa ja oli mukana muun muassa MM-finaalissa 2010.
Groningenin kasvatti voitti kaksi Valioliigan mestaruutta Chelseassa, Espanjan La Ligan Real Madridissa ja kahdeksan Saksan mestaruutta Bayernissa, jossa hän pääsi nostamaan myös Mestarien liigan pokaalia vuonna 2013.