Suomen naisten alppimaajoukkueesta puuttuu tällä hetkellä esikuva, maailman kärkilaskija, josta nuoret naiset voisivat ottaa mallia. Tällä kaudella suomalaisista eniten maailmancupin pisteitä kerännyttä alppihiihtäjää, Nella Korpiota, tilanne ei haittaa.
- Jos olisi vaikka Mikaela Shiffrin vieressä ja saisi joka treenissä laskea häntä vastaan, joka laskee kovinta vauhtia maailmassa, niin se ehkä auttaisi. Mutta kuitenkin sitä tekee omaa juttua ja kehittää sitä, ja kun pääsee kisoihin, niin pääsee kilpailemaan ja vertaamaan vauhtia.
Korpion vauhti riitti maailmancupin pisteille ensimmäistä kertaa ennen joulua 2018 Courchevelissä. Sen jälkeen hän otti pisteitä myös Zagrebin ja Flachaun pujotteluissa. Yksi Korpion vahvuuksista on, ettei hän juurikaan jännitä kisatilanteissa.
Hän nauttii kilpailemisesta ja saa kisafiiliksen päälle juuri siitä, että odottaa starttia. Myös hänen luonteensa auttaa kisahermojen hallinnassa.
- Olen ollut aina melko rauhaton sielu, aina joko ajatukset juoksee tai itse olen liikkeessä. Mutta muuten olen aika leppoisa luonteeltani, en hirveästi esimerkiksi hermoile kiireen kanssa.
Kilpailuissa nuori suomalainen kamppailee toki muita vastaan, mutta myös itseään. Hän hakee laskuihinsa hyvää rytmiä ja sen löytyessä maalissa on helppo hymyillä.
- Se on monesti se tunne, mikä on ollut laskun aikana suksella. Saako oikeanlaisen peruskäännösrytmin, miltä tuntuu siitä kun laittaa ensimmäiset käännökset kiinni ja millaisen väännön saa laskemiseen. Saa draivin koko laskuun ja silloin ei monesti haittaa, vaikka tulee muutama virhe. Ne on helpompi korjata kun perustuntuma on hyvä. Sitten taas, jos se lähtee huonoon rytmiin heti alusta, niin koko lasku tuntuu ihan kauhealle.
Kisoissa muiden voittaminen tuo itseluottamusta ja varmistusta siihen, miltä vauhti treeneissä on tuntunut. Vaikka sijoitukseen olisikin tyytyväinen, ei se välttämättä näy maalialueella heti laskun jälkeen – jos lasku ei omasta mielestä ole ollut parasta, mitä osaa. Oikeanlainen itsekriittisyys on myös se voima, joka vie laskijaa yhä parempiin suorituksiin.
- Siksi monesti vaikka Shiffrin saattaa näyttää maalissa pettyneeltä, kun se ei ole tyytyväinen omaan suorittamiseen. Vaikka tulos saattaisi olla jotain, silti voi itse olla pettynyt, kun ei ole mielestään laskenut sillä tavalla kuin olisi pitänyt.
Kuudes erikoiskoe osoittautui ranskalaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin kompastuskiveksi Ruotsin MM-rallissa. Ogierin perä osui penkkaan ja pomppasi siitä ulos. Auto jäi jumiin ojapenkkaan, ja kun alueella ei lähistöllä ollut katsomoita, Ogier ei saanut apua myöskään yleisöltä.
Ogierin perässä tullut Thierry Neuville näki lähietäisyydeltä, miten Ogierin Citroën oli jumissa penkassa.
– Näin vain, että hän meni ulos aika kapeassa paikassa, Neuville sanoi maalissa.
Talli tiedotti, että Ogier ei jatka rallia enää tänään, ja hän on mukana huomenna Rally 2 -säännöllä. Ogierin ulosajosta voi katsoa videon kuvaa klikkaamalla.
Fordin Teemu Suninen on tehnyt Ruotsin MM-rallin perjantaipäivässä todella kovaa, tasaista ja vakuuttavaa jälkeä. 25-vuotias suomalainen johtaa rallia viiden sekunnin erolla kakkosena olevaan Toyotan Jari-Matti Latvalaan, kun jäljellä on vielä vajaan yhdeksän kilometrin mittainen Torsbyn erikoiskoe.
Etenkin Svullryan erikoiskoe sopi Suniselle hyvin, sillä hän paukutti pohja-ajan sekä aamupäivän että iltapäivän lenkeillä. Johtopaikka maistuu, mutta työ on pahasti kesken.
– Koko ajan täytyy painaa täysillä, ja pitäisi varmaan pyrkiä puskemaan vieläkin enemmän. Olosuhteet ovat kuitenkin hankalat, ja tiellä on irtosoraa sekä sohjoa. Ne ovat vaaranpaikkoja, Suninen muistutti seitsemännen erikoiskokeen maalissa.
Sunisen menoa kuudennelta erikoiskokeelta voi ihailla oheiselta videolta.
Esapekka Lappi antaa tyylikkäästi kyytiä Citroënilleen Ruotsin MM-rallissa, ja lisäksi mies on hankkinut tyyliä myös silmiensä suojaksi. Lappia on uusien keltaisten lasiensa vuoksi verrattu jo esimerkiksi rallilegenda Timo Saloseen sekä muusikko Stigiin.
– Mulla on näitä kahdetkin, päivälle ja illalle. Illalla vedettiin vaaleammilla, Lappi naureskeli Yle Urheilun haastattelussa perjantain erikoiskokeiden jälkeen.
– En kehdannut ottaa pyöreitä, kun sulla on jo vähän tuollaiset. Me olemme muita edellä näissä hommissa ja muoti tulee perässä, Lappi jatkoi toimittaja Riku Salmiselle.
Lasien tarkoitus on ensisijaisesti nähdä tienpinnat ja rajat paremmin.
– Keltaisilla laseilla näkee penkat, tienpinnat ja rajat paremmin varsinkin, jos ei ole soraa. Muillakin on lasit, enkä voinut antaa muille sitä etua. Hankin sitten tällaiset retrot.
– Ovathan nämä ihan karmean näköiset, ja ideahan on se, että näyttää idiootilta, Lappi hauskuutti.
Lappi on kahdeksan erikoiskokeen jälkeen rallissa viidentenä 42 sekuntia kärkimies Teemu Sunisen perässä. Videon lasiesittelystä voi katsoa klikkaamalla kuvaa.
SKA rökitti Jokerit kotihallissaan maalein 5-2. Tappio oli Jokereille kolmas putkeen, ja ne kaikki ovat tulleet vieraskaukaloista.
SKA:ta vastaan Jokerien maaleista vastasivat Antti Pihlström ja Steve Moses. Kotijoukkueelta Nail Jakupov naulasi kaksi osumaa.
Toisessa erässä Jokereilla oli oma etsikkoaika, mutta hallinta ei tuottanut osumia maalin tappioasemassa. Puolustaja Alex Grant osui ylärimaan ja kauden tehopelaaja Sakari Manninen epäonnistui läpiajossa.
– Kyllä tästä pelistä jäi sellainen olo, että tulos ei koko kuvaa kerro. Pelasimme hyvän ottelun ja pystyimme hallitsemaan SKA:ta vastaan vieraskaukalossa peliä, Pihlström totesi seuran tiedotteessa.
Neljännestä sijasta Jokereiden kanssa taistellut Dynamo Moskova hävisi oman ottelunsa kotikaukalossa jatkoajalla maalein 2–3 Sotshia vastaan. Se tarkoittaa sitä, että Jokerit varmisti kotiedun ja saa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan Juuso Hietasen ja Miika Koiviston edustaman Dynamo Moskovan.
Jokereilla on runkosarjaa jäljellä kolme ottelua, ja ne kaikki joukkue pelaa kotikaukalossaan. Ensi maanantaina Jokerit kohtaa Moskovan Spartakin.
Juhamatti Aaltosen paluuottelu Lahden Pelicansissa sujui erinomaisesti. Aaltonen viimeisteli lahtelaisyleisön edessä kaksi maalia KooKoon verkkoon.
Tilille kertyi lisäksi yksi syöttöpiste.
– Hyvä fiilis. Olen kyllä aika puhki. Kahdessa ensimmäisessä erässä ei ollut mitään parasta peliä meiltä joukkueena, mutta kolmannessa erässä näytimme luonnetta, Aaltonen summasi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.
Pelicans voitti KooKoon 9–4. Joukkue teki päätöserässä kouvolalaisten verkkoon peräti viisi maalia, joista Aaltonen viimeisteli kaksi.
Aaltosen ensimmäinen maali syntyi laukauksella siniviivan tuntumasta ylivoimalla. Toisen osumansa hän viimeisteli kiekonriiston jälkeen maalin edestä.
"Hyökkäävä pelaaja tarvitsee onnistumisia"
Kaudella 2009–10 Pelicansissa maalikuninkuuden voittanut Aaltonen palasi Lahteen tällä viikolla. Hän triplasi kauden maalisaldonsa heti paluuottelussaan. Ruotsissa Skellefteån paidassa syntyi vain yksi maali koko kaudella.
– Hyökkäävä pelaaja tarvitsee onnistumisia. Ne vapauttavat ja niistä tulee hyvä fiilis, Aaltonen kommentoi maalejaan KooKoon verkkoon.
Samaan hengenvetoon hän lisäsi, että tärkeintä on joukkueen menestys. Ailahtelevaisuudestaan tunnettu taiteilija halusi korostaa pelaavansa joukkueelle.
Aaltonen, 33, sanoi, ettei päässyt vielä KooKoo-ottelussa täysin sinuiksi Pelicans-päävalmentaja Ville Niemisen pelitavan kanssa.
– Yritin pelata, enkä miettiä liikaa. Oli paljon tilanteita, joissa olin aika pihalla, että olenko oikeassa paikassa, Aaltonen totesi.
– KooKoon kolmas maali, joka hylättiin tuli minun virheestäni. Onneksi se maali hylättiin.
Ruotsin MM-rallin perjantaipäivän viimeisen erikoiskokeen, 8,9 kilometrin mittaisen Torsby 1:n voittajaa tuskin osasi veikata etukäteen kukaan. Skoda Fabiaa Värmlannin sora- ja loskaränneissä käskyttävä Jari Huttunen pyyhälsi takaa voittajaksi, ja 24-vuotias kiuruveteläinen nappasi näin uransa ensimmäisen pohja-ajan MM-rallissa.
Huttunen näki, että lähtöpaikasta oli etua.
– Hyvä meininki, ja lähtöpaikka oli varmasti meidän puolella. Tällainen R5 on hyvä loskassa, kun ei ole liikaa voimaa, Huttunen myhäili Yle Urheilulle Torsbyssä.
– Kivaa oli laskea tulemaan, ja kylki edellä tultiin koko matka.
Huttunen on WRC2-luokassa perjantain jälkeen kolmantena hieman alle 30 sekuntia norjalaista Ole Christian Veibyä perässä.
– Vähän vaihteleva päivä se oli. Alku oli kankea, ja tuntui, ettei lähde kulkemaan siten kuin pitäisi. Rengas puhkesi vielä aamulenkin viimeisellä pätkällä ja jäimme puoli minuuttia.
Olosuhteet ovat heittäneet myös Huttuselle oman haasteensa.
– Kaksi päivää on vielä jäljellä. Kovaa pitää ajaa, mutta maaliinkin pitäisi päästä. Tällaisessa kelissä jossain paikassa on soralla tosi hyvä pito, ja toisaalla taas loskaa vieressä. Ei oikein aina tiedä, miten pitäisi tulla ja keli vähän vaikeuttaa menoa, Huttunen tuumi.
Maalikarkeloissa mallia näytti SaiPa, joka Lappeenrannassa kotikaukalossaan rökitti Sportia 7-2. SaiPa karkasi jo avauserässä 4-0-johtoon.
Ahti Oksanen teki ottelussa SaiPan maaleista kaksi. Voitto oli SaiPalle neljäs peräkkäin. Murskavoitollaan SaiPa kipusi Liigassa kahdeksanneksi ohi Ilveksen. Sport kärsi kahdeksannen vierastappion peräkkäin.
Myös Kuopiossa KalPa oli armoton isäntä Jukureita vastaan. KalPa pysyttelee mukana kamppailussa pudotuspelipaikasta, kun se kaatoi savolaisjoukkueiden kohtaamisessa mikkeliläisvieraansa 7-2.
Esimerkkiä Jukurien kesyttämisestä antoi KalPalle kaksi maalia tehnyt Joni Ikonen. Sijalla 12 oleva KalPa nousi kahden pisteen päähän kymmenentenä olevasta JYPistä, joka on kiinni ensimmäisen kierroksen viimeisessä pudotuspelipaikassa.
Tapparan TPS-peikko ei hellitä
TPS lujitti Liigan kakkossijaansa kukistettuaan vieraissa sarjakolmosen Tapparan 3-2. Nuorten maailmanmestari Kaapo Kakko ja Ilkka Heikkinen tekivät TPS:stä 1+1 pistettä.
Tappara aloitti vauhdikkaasti mutta menetti 2–0-johtonsa. Tappara on hävinnyt viidestä viime ottelustaan neljä. Puolustaja Aleksi Salonen sinetöi TPS:n kahdeksannen peräkkäisen runkosarjavoiton Tapparasta
– Ei voi sanoa, että olisi mitenkään pahalta tuntunut, ennemminkin melkein erityisen hyvältä, Jukureista TPS:ään siirtynyt Salonen hymyili.
Voittomaaliksi jääneen osuman tuuletukset TPS-pakki piti kuitenkin hillittyinä. – Sen verran kuitenkin kunnioitusta tähän seuraan, ettei lähdetty mitään Juti-pumppua tai viulunsoittoa siinä tekemään, Salonen hymähti.
Aaltonen ja Ylönen Pelicansin tehomiehet
Lahdessa kotijoukkue Pelicans veti KooKoota vastaan lehtereille kauden ennätysyleisönsä 5 021 katsojaa, kun kesken kauden Pelicansiin liittynyt hyökkääjä Juhamatti Aaltonen pelasi liigakauden ensimmäisen ottelunsa.
Ykkösketjun laitahyökkääjänä pelannut Aaltonen teki kaksi maalia ja syötti yhden, kun kotijoukkue otti 9-4-voiton. Jesse Ylönen rohmusi Pelicansista 1+3 pistettä.
– Vastaanotto lämmitti kyllä todella paljon. Tästä jäi hyvä maku, vaikka pelasimme kaksi ensimmäistä erää rankasti alle oman tasomme, Aaltonen kommentoi.
KooKoolle tappio oli neljäs peräkkäin. Se on Liigassa viimeistä edellisenä, 12 pistettä viimeisestä pudotuspelipaikasta.
Carolina Hurricanes otti tärkeän voiton perjantain NHL-kierroksella, kun se kukisti kotonaan Edmontonin 3–1.
Itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista taisteleva Hurricanes aloitti maalinteon vain 37 sekunnin pelin jälkeen. Sebastian Aho tarjoili maalin edessä takaa tulleelle Nino Niederreiterille, jonka kuti ohitti Edmonton-vahti Mikko Koskisen.
Kaksikko oli asialla myös Carolinan 3–1-osumassa. Aho murtautui Edmontonin alueelle ja tarjoili jälleen sveitsiläistähdelle, joka kikkaili kiekon komeasti maaliin. Molemmat maalit näet kuvaa klikkaamalla. (Kuvalähde: Viasat)
Samalla Aho nousi 66 pisteeseen (24+42), mikä on hänen uusi ennätyksensä. Viime kaudella suomalainen teki tehot 29+36=65.
Carolinan 2–1-maalin syötti puolestaan Teuvo Teräväinen.
Koskinen torjui Edmontonin maalilla 24 kertaa. Hurricanesin maalia vahtinut Curtis McElhinney torjui puolestaan 40 kertaa.
Myös Minnesotan Mikael Granlund teki maalin ja saalisti syöttöpisteen. Granlund teki Minnesotan 4–1-osuman. Minnesota menetti kuitenkin johtoasemansa ja taipui jatkoajalla Itäisen konferenssin toiseksi viimeisenä majailevalle New Jerseylle 4–5.
Yön muissa otteluissa Buffalo kärsi kotonaan 2–6-tappion New York Rangersille.
Fordin Teemu Suninen ajoi erittäin onnistuneen perjantaipäivän Ruotsin MM-rallissa, ja hän lähtee lauantain kahdeksalle erikoiskokeelle kahden sekunnin johtoasemasta ennen Toyotan virolaistykkiä Ott Tänakia. Suninen hyödynsi aamulla hyvän lähtöpaikkansa optimaalisesti, ja vaikka illalla viimeisellä erikoiskokeella oli hieman haasteita, johtopaikka pysyi perjantaipäivän loppuun saakka.
Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko näki kaksi pohja-aikaa napanneen Sunisen ajaneen eilen haastavissa olosuhteissa todella upeasti.
– Sanoisin, että se oli Teemun uran paras päivän tähän mennessä, eikä tällaisia ole ehtinyt vielä montaa tulla. Hän pystyi ajamaan päivän loppuun asti kärjessä, ja tämä kilpailu on uran tärkeimpiä näyttöjä tosi kovassa paikassa, Tahko toteaa.
– Alla oli aika vaisu Monte Carlon kisa, ja kun hän kantaa kuitenkin Fordin selkeää ykköskuskin viittaa, hänellä on jollain tavalla veitsi kurkulla. Kyseessä on yksityistiimi (M-Sport) eikä tehdastiimi, ja kun kaikki tämä otetaan huomioon, Teemu ajoi aivan loistavan päivän.
Syyt hyvän vireen takana löytyvät Tahkon näkemyksen mukaan testeistä.
– Ensimmäistä kertaa hän pääsi ennen Ruotsia ajamaan kunnon testisession ilman, että on joku tähtikuski, jonka mukaan mennään ja muut sitten vähän ajelevat. Teemu pääsi rakentamaan autoa näihin olosuhteisiin mieleisekseen.
– Mielestäni se näkyi myös tallikavereiden Pontus Tidemandin ja Elfyn Evansin ajamisessa. Se, että Ford pärjää noinkin hyvin noin haastavissa loskaolosuhteissa kertoo siitä, että heillä säädöt ovat sattuneet kohdalleen.
Helmikuun alussa 25 vuotta täyttäneen Sunisen pääkoppa on testissä, sillä johtotilannetta on ehtinyt pyöritellä mielessä eilisillan ajan.
– Teemu on henkisesti vahva ja rauhallinen kundi, mutta kyllähän väistämättä niin nuorella kuin vanhemmallakin ensimmäinen kerta yötauolla yleiskilpailun kärjessä kasaa painetta pääkoppaan.
AOP
Ei paineita voitosta
Jos Tahkolta kysytään, Sunisen ei kannattaisi miettiä johtoasemaansa liikaa.
– Kaikki ajavat toki voitosta aina ajaessaan, mutta lähtisin lauantaina Teemun tapauksessa kuitenkin siitä, että kun lähtöpaikat käännetään, esimerkiksi kakkosena oleva Tänak pääsee hyökkäämään nyt niin sanotusti tasavertaiselle tielle.
– Hänellä on vauhtireserviä, enkä Teemuna stressaisi, vaikka hän menisikin ohi. En tarkoita, että ryhdytään suosiolla luovuttamaan sijoja, mutta tärkeintä olisi pysyä siinä podiumkamppailussa mukana ja passata vauhtia esimerkiksi Hyundain Andreas Mikkelsenin mukaan.
Palkintopallille yltäminen olisi Suniselta kova suoritus, mutta kuten on jo nähty, olosuhteet ovat arvaamattomat ja kaikenlaista voi tapahtua.
– Jos on sauma voittaa ja ajaa voitosta, niin se kannattaa toki tehdä, mutta tällaisen perjantain jälkeen podiumkin on jackpot Teemulle. Lähtöpaikkojen muuttuminen tulee muuttamaan niin paljon voimasuhteita.
Jääkiekon NHL-liigassa Minnesota Wild menetti kolmen maalin johtonsa ja hävisi lopulta jatkoajalla itäisen konferenssin toiseksi viimeisenä olevalle New Jerseylle 4–5.
Mikael Granlund kunnostautui kuitenkin maalinteossa sekä syöttäjänä. Suomalainen antoi syötön Brad Huntin 1–0-osumaan ensimmäisessä erässä.
Devils-vahti Keith Kinkaid joutui antautumaan neljännen kerran ottelussa, kun Granlundin komea kuti ohitti Kinkaidin toisessa erässä. Maali oli Granlundille kauden 14:s. Osuman näet kuvaa klikkaamalla. (Kuvalähde:Viasat)
Se riitti kuitenkin Devils-vahdille. Maalille luisteli Cory Schneider, joka piti maalinsa puhtaana.
New Jerseyn voittomaalin jatkoajalla iski Nico Hischier.
Tappio oli Minnesotalle kolmas putkeen.
– Emme voi vain istua täällä ja sääliä itseämme. Meidän täytyy keksiä, miten voittaa jääkiekko-ottelu. Sellaista se joskus on. Nyt valmistaudumme vain seuraavaan otteluun, Granlund kommentoi Wildin verkkosivuilla.
Minnesota on kiinni läntisen konferenssin viimeisessä pudotuspelipaikassa kahdeksantena.
Moni ulkopuolinen ei välttämättä sitä ymmärrä, mutta alppihiihtomonolla on erittäin suuri merkitys lajissa. Siihen liittyy todella monta yksityiskohtaa.
Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander pääsi kuitenkin avaamaan penkkiurheilijoille, miten monot rakentuvat. Monon tekeminen ei ole ihan helpointa puuhaa. Palander pitää monoa ehkä tärkeimpänä välineenä alppihiihdossa.
Ensimmäinen ongelma voi tulla vastaan, kun testataan ja verrataan omaa jalkaa normaaliin kisamonoon. Tarkoituksena on löytää mahdolliset kipukohdat, jotka sitten monomiehet hiovat pois.
– Laskijoilla on todella paljon ongelmia jaloissaan. He ovat monta päivää vuodesta monot jaloissa. Voi alkaa kasvaa liikavarpaita ja sen sellaisia, Palander avaa.
Palanderille itselleen tehdään kuvaushetkellä kehräsluun kohdalle laajempi kohta lämmittämällä, koska siihen tulee helposti patti.
– Minulla on kuitenkin helppo jalka. Se on aika kapea, mutta se voi olla joskus liiankin kapea. Sitä voi olla vaikea pitää paikallaan, Palander miettii.
Supertähdille monojen asentaminen on myös todella tiukkaa puuhaa. Palanderille kerrotaan vierailun aikana, että itävaltalaistähti Marcel Hirscherin jalan koko on oikeasti 43. Silti hänen alppihiihtomonojensa koko on 40.
– Monoa pullistetaan joka paikasta ulospäin. Monon pohjanmitta laitetaan siteeseen kiinni. Mitä pienempi pohjan pituus on monossa, sitä enemmän suksi taipuu aina. Jos on koon 48 mono, se jäykistää suksea todella paljon. Laskijat haluavat pienentää monoa, koska silloin suksi taipuu paremmin, Palander painottaa.
Monon teräosa ei kuitenkaan ole ainoa, jota säädetään laskijalle sopivaksi, sillä varren säätäminen on myös oma taiteenlajinsa.
– Mono pitää saada istumaan hyvin, mutta se pitää saada myös toimimaan hyvin suksen kanssa. Varressa on todella paljon säätöjä. Esimerkiksi kanttauskulma, Palander havainnollistaa.
Kansainvälisellä hiihtoliitolla on tarkat määräykset alppisuksien mitoille. Säännöt eivät kuitenkaan rajoitu vain suksiin, vaan monojenkin ominaisuuksia rajoitetaan. Pujottelussa on jäykempi mono. Syöksyssä on pehmeämpi versio.
– Pujottelussa pitää saada nopeampi reaktio sukseen. Syöksyssä pitää päästä eteenpäin polvella paremmin, Palander avaa.
Joka tapauksessa alppihiihtäjät ovat kovilla. Monon maksimikorkeus on 4,3 senttiä ja siinä on kahden sentin toleranssi. Suksen korkeus on monon alla viisi senttiä.
– Laskijat siis seisovat käytännössä yhdeksän ja puoli senttiä lumenpinnasta. Se on aika korkealla. Voitte kuvitella, millainen vääntömomentti tulee satasen vauhdissa, kun lyödään polvi sisään, Palander avaa.
Katso jaksot alppihiihtomonojen rakentamisesta jutun videoita klikkaamalla!
Yhdysvaltain joukkue on voittanut muun maailman joukkueen pistein 161–144 koripalloliiga NBA:n nuorten tähtien tähdistöottelussa.
Muun maailman joukkueessa pelannut Lauri Markkanen teki 21 pistettä ja otti kuusi levypalloa. Hän sai seitsemästä kolmen pisteen heittoyrityksestä sisään kolme. Peliaikaa Markkaselle kertyi noin 22 minuuttia. Markkasen parhaat hetket näet kuvaa klikkaamalla. (Kuvalähde: Ruutu+)
Markkanen pelasi tähdistöottelussa näyttävissä erikoiskengissä, joissa komeilivat revontulet.
Muun maailman joukkueen paras pistemies oli Ben Simmons 28 pisteellä. Yhdysvaltain joukkueesta parhaiten eli 35 pistettä heitti Kyle Kuzma. Hänet valittiin kentän parhaaksi.
Ottelu oli valtaosin Yhdysvaltain joukkueen hallintaa, ja se johti peliä enimmillään 17 pisteellä. Muun maailman joukkue sai ensimmäisellä neljänneksellä aikaan vain yhden pisteen johdon Yhdysvaltoihin.
Toinen tähdistöottelu on luvassa maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa. Tuolloin kohtaavat Team LeBron ja Team Giannis. Joukkueet on nimetty Los Angeles Lakersin LeBron Jamesin ja Milwaukee Bucksin kreikkalaistähti Giannis Antetokounmpon mukaan.
Yle Urheilu seuraa tiiviisti kaikissa kanavissa rallin MM-sarjaa. Kuskien, asiantuntijoiden ja selostajien suusta kuulee termejä, jos jonkinlaisia.
Kaikkia näitä ei varmasti se intohimoisinkaan ralliniilo tiedä, mutta ei hätää – "Ralli-Mitäh?!" on olemassa tätä varten. Lähetä kysymyksesi, niin etsimme sinulle vastauksen.
Lähetä kysymyksesi vain Urheilustudion WhatsApp-numeroon 044 421 4530, ja voit saada vastauksen jo seuraavassa lähetyksessä.
Ensimmäiseen katsojakysymykseen vastauksen antaa tietenkin itseoikeutetusti Toyotan tallipäällikkö ja nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen.
Mikä tuo kysymys ja vastaus onkaan? Se selviää kuvaa klikkaamalla aukeavalta videolta.
Vain muutamaa viikkoa aiemmin Sandra Eriksson oli karsiutunut 3 000 metrin estejuoksun alkuerissä uransa neljänsissä MM-kisoissa Pekingissä vuonna 2015.
Erikssonin elämän stressitekijät olivat kasaantuneet jo jonkin aikaa.
Nyt hän oli pohjalla. Eriksson romahti.
– En enää pystynyt käsittelemään omia tunteitani, joten sulkeuduin itseeni. Kävelin ympäriinsä zombiena, oli kuin olisin ollut oman kehoni ulkopuolella. Kaikki menetti merkityksensä, Eriksson sanoo.
29-vuotias Eriksson kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa ahdistuksestaan ja elämänsä synkimmästä vaiheestaan Sportmagasinetin tekijöiden uudessa Sportliv-sarjassa.
Vaikka synkin jakso on jo takana, aihe on yhä hyvin herkkä. Eriksson puhuu hiljaa, keskittyneesti ja valitsee sanansa tarkasti.
Romahduksen jälkeen hän valvoi yöt ja nukkui päivät, eikä mikään tuntunut minkään arvoiselta.
– On todella erikoinen fiilis, kun tunteet katoavat. Onhan se raskasta kun voi huonosti ja ahdistaa, mutta se on paljon mukavampaa kuin ettei tunne yhtään mitään.
Jos olisin oikeasti sairas, makaisin kai sängyn pohjalla enkä jaksaisi nousta, hän ajatteli. En minä ole sairas. Olen vain vähän kummallinen.
Sandra Eriksson asuu Tukholmassa.Janne Isaksson / Yle
Suomea 11 kertaa arvokisoissa edustanut juoksija haluaa nostaa esiin urheilijoiden mielenterveysongelmat. Hän haluaa auttaa muita.
Eriksson ei ymmärtänyt, että hänen tuntemansa ahdistus ei ollut normaalia, ennen kuin hän alkoi voimaan paremmin. Hän ei tiennyt tarpeeksi psyykkisistä sairauksista eikä tunnistanut oireita.
Jos olisin oikeasti sairas, makaisin kai sängyn pohjalla enkä jaksaisi nousta, hän ajatteli. En minä ole sairas. Olen vain vähän kummallinen.
Järkevät päätökset olivat mahdottomia
Tunteet palasivat muutamassa viikossa, mutta tilalle tuli ahdistus.
Eriksson kuvailee, että kevyempi ahdistus tuntui möykkynä rinnassa. Hengitys kävi raskaaksi ja koko kehon valtasi epämiellyttävä olo. Tunteen kanssa oli kuitenkin mahdollista selviytyä arjessa.
Kun ahdistus oli pahimmillaan, pienetkin askareet kävivät mahdottomiksi.
– Tiskikoneen tyhjentäminen tai ruoan tekeminen ei yksinkertaisesti onnistunut. Sellaisessa tilassa ei pysty tekemään järkeviä päätöksiä. Vaikka tietää, mitä pitäisi tehdä ja miten, mikään ei toimi. Tunteet ovat liian intensiivisiä.
Sandra Eriksson harrastaa maalaamista.Janne Isaksson / Yle
Maalaaminen on Erikssonille tärkeä henkireikä, jopa terapiamuoto. Yleensä hän jättää tunteensa taiteen ulkopuolelle, mutta keväällä 2016 hän piirsi taulun, joka peilasi hänen vointiaan.
Erilaisia tunteita edustavat eriväriset viivat sojottavat taulussa kaikki eri suuntiin. Eriksson kutsuu teosta “mielialojen vaihtelutaulukseen”.
– Näin vakaa minä olin, hän sanoo vienosti hymyillen.
Suostuin lopulta tapaamaan psykiatrin ja hän halusi, että alan syödä masennuslääkkeitä. Kieltäydyin jyrkästi ja suutuin, kun sitä ehdotettiin. Sandra Eriksson
Pahin jakso kesti kahdeksan kuukautta. Eriksson kävi säännöllisesti psykologilla, joka halusi lähettää hänet psykiatrin vastaanotolle.
– Suhtauduin siihen skeptisesti, koska en mielestäni voinut niin pahoin. Koin, etten tarvitse lisää apua. Suostuin kuitenkin lopulta tapaamaan psykiatrin ja hän halusi, että alan syödä masennuslääkkeitä. Kieltäydyin jyrkästi ja suutuin, kun sitä ehdotettiin.
Muutaman viikon mietittyään hän kuitenkin aloitti lääkityksen. Lääkkeet eivät aina toimi suunnitellusti, ja kestää hetken kunnes sopiva annostus löytyy, mutta Eriksson huomasi nopeasti eron.
– Suurimmat nousut ja laskut hävisivät ja mieliala tasaantui. Sain taas rauhan.
Tätä taulua Eriksson kutsuu "mielialojen vaihtelutaulukseen".Janne Isaksson / Yle
Uusi matka alkoi leikkauspöydältä
Vointi parani ja Eriksson oli jättämässä synkät kuukaudet taakseen. Henkisesti rankka kilpailukausi 2016 veti hänet kuitenkin takaisin pinnan alle.
Allergiavaivat romuttivat mitalitavoitteet Amsterdamin EM-kisoissa. Kuukautta myöhemmin olympialaisten finaalipaikka Riossa jäi haaveeksi. Mikään ei toiminut. Syytä hän ei ole vieläkään saanut selville.
Sandra Eriksson kilpaili ensimmäistä kertaa olympialaisissa vuonna 2016 Riossa.EPA
Eriksson otti takaiskun todella raskaasti. Pettymyksen käsittely oli hankalaa ja ahdistus oli jälleen saamassa yliotteen – kunnes lopullinen käännös parempaan tuli yllättävää kautta.
Eriksson kokee, että urheilu on auttanut häntä henkisten haasteiden hallinnassa, mutta syksyllä 2016 juoksutauko koitui pelastukseksi.
Vuoden vaivannut nilkkavamma päätettiin operoida, ja leikkaus osoittautui lopulliseksi käännekohdaksi. Lääkitys oli aloitettu liian lähellä kisakautta, eikä IK Falken -juoksijan vointi ollut kesällä vielä tarpeeksi vakaa.
– Leikkaus ei ole ikinä urheilijalle se mieluisin juttu, mutta tällä kertaa se tuntui mukavalta. Tarvitsin taukoa. Oikeastaan vasta siitä sain sen tarvitsemani uuden alun. Uusi matka alkoi.
Pelkäsin, ettei minua valittaisi mukaan kilpailuihin, koska minun pelättäisiin alisuoriutuvan. Sandra Eriksson
Pelkäsi kertoa ongelmistaan
Sandra Eriksson asuu nyt seitsemättä vuotta Ruotsissa. Suomen ennätysnainen käy säännöllisesti psykologinsa luona psykiatrisiin ongelmiin erikoistuneella klinikalla Tukholmassa.
Klinikka on tarkoitettu pelkästään maajoukkuetason urheilijoille. Vastaavaa ei Suomesta löydy, kuten ei myöskään tutkimustuloksia mielenterveysongelmien laajuudesta urheilijoiden keskuudessa.
Muun muassa Ruotsissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että jopa 40 prosenttia huippu-urheilijoista kokee uransa aikana henkistä oireilua. Suomessa harva on avoimesti puhunut vaikeuksistaan, ja myös Sandra Eriksson vaikeni pitkään.
– Pelkäsin, ettei minua valittaisi mukaan kilpailuihin, koska minun pelättäisiin alisuoriutuvan. Ei kukaan minulle ole mitään tällaista sanonut eikä mikään ole viitannut siihen, että minua kohdeltaisiin eri tavalla. Minä kuitenkin pelkäsin, että ihmiset näkisivät vain henkiset ongelmat, eivätkä minua.
Sandra Eriksson tähtää ensi syksyn MM-kisoihin.Janne Isaksson / Yle
Eriksson kokee, että henkisistä ongelmista puhutaan usein vain suorituspaineina, vaikka kyse on paljon laajemmasta ilmiöstä. Kukaan ei ole immuuni esimerkiksi masennukselle, ahdistukselle tai syömishäiriölle.
Urheilijat ovat myös ihmisiä, eivät vain urheilijoita, 25-kertainen Suomen mestari muistuttaa.
– En minä häpeä ongelmiani. Aina on kuitenkin olemassa pelko siitä, että ihmiset luulevat minun epäonnistuvan, koska olen henkisesti heikko. Sillä ei kuitenkaan ole ahdistuksen kanssa mitään tekemistä.
Avun hakeminen osoittaa rohkeutta
Mielenterveysongelmat eivät estä huippu-urheilijan uraa.
Sandra Eriksson tähtää täysillä kohti syksyn yleisurheilun MM-kisoja. Loukkaantumisten vuoksi pääpaino on ainakin aluksi 1 500 metrillä tutun ykkösmatkan 3 000 metrin esteiden sijaan. Jos kaikki menee täydellisesti, kesällä 30 vuotta täyttävä juoksija osallistuu Dohassa molemmille matkoille.
Ahdistusta hän ei ole onnistunut selättämään ja viimeiset vuodet ovat olleet mielialan vuoristorataa. Eriksson päätti lääkityksen syksyllä 2017. Hän tunsi olonsa vakaaksi ja halusi kokeilla elää ilman.
Marraskuussa 2018 hän aloitti uudelleen lääkkeiden syönnin.
– Kun huomasin, että halu tehdä asioita alkoi taas haihtua, eikä mikään tuntunut motivoivalta tai kivalta, päätin että kannattaa kokeilla lääkkeitä uudestaan. Tunsin heti, että päätös oli oikea.
Sandra Eriksson haluaa auttaa muita omien kokemuksiensa pohjalta.AOP
Sandra Eriksson on saanut ongelmansa hallintaan ja pystyy tänä päivänä elämään normaalia elämää. Ulostulollaan hän haluaa tukea muita vastaavassa tilanteessa.
Hänen neuvonsa on selvä. Vaikka ajatus asian myöntämisestä tuntuisi pelottavalta, apua kannattaa hakea.
– Puhu jonkun kanssa. Oikeastaan kenen tahansa kanssa aluksi. Mikään ongelma ei ole liian pieni.
– Avun pyytäminen ei ole heikkouden merkki. Päinvastoin osoittaa vahvuutta, jos uskaltaa hakea ja ottaa vastaan apua. Jos joku väittää jotain muuta, hän on väärässä, Eriksson sanoo.
Marcus Grönholmilla oli suuria haasteita perjantaina Ruotsin MM-rallissa, ja aamupäivän kolmas erikoiskoe päätti Grönholmin ja kartturi Timo Rautiaisen urakan lumipenkkaan.
Lauantaiaamun ensimmäinen erikoiskoe sujui jo paremmin, mutta parannettavaa jäi vielä.
– Olosuhteet olivat ihan hyvät, mutta ajamiseni ei, Grönholm naureskeli.
Katso kaksinkertaisen maailmanmestarin aamumenoa klikkaamalla kuvan videota.
Suomi ei ilmoittanut ensi viikolla Seefeldissä alkavien hiihtolajien MM-kisojen uutuuslajiin, mäkihypyn naisten joukkuekilpailuun, joukkuetta. Asiasta päätti Hiihtoliiton johtokunta mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän sekä valmentajien esityksen jälkeen.
Perusteluna oli, että Suomesta ei löydy tarpeeksi hyviä naishyppääjiä MM-tasolle. Hiihtoliiton tavoitteena on saada kaksi mäkinaista Seefeldiin. Sekajoukkuekisaan riittää kaksi naista. Mutta naisten omaan joukkuekisaan vaadittaisiin neljä hyppääjää.
Yle Urheilun asiantuntija Heli Pomell ihmettelee päätöstä. Hänen mielestä Suomen naisilla ja miehillä olisi ollut yhtä hyvät mahdollisuudet pärjätä joukkuekisoissa Seefeldissä. Pomell pettyikin jo siihen, että naisten joukkuetta ei edes laitettu näyttämään osaamistaan viime viikonlopun maailmancupin joukkuekisaan Ljubnoon Sloveniaan. Siellä olivat Julia Kykkänen ja Susanna Forsström henkilökohtaisissa kilpailuissa. Yhteensä Ljubnon joukkuekisassa maita oli mukana kymmenen.
– Sloveniassa olisi voinut antaa näyttöjä, mutta Suomelta ei laitettu sinne joukkuetta, koska on turha lähteä taistelemaan viimeisestä sijasta. Vaikka naisten mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle ja sijoille 6-8 ovat yhtä hyviä kuin miehillä Seefeldissä, Pomell hämmästelee.
– Suomen olisi ehdottomasti pitänyt laittanut joukkue Seefeldiin, koska tämä on historiallinen kilpailu. Muilta mailta on joukkue siellä, kunhan heillä on neljä hyppääjää, suomalaisen naismäkihypyn pioneeri Pomell sanoo.
– Suomen naisille ei annettu edes mahdollisuutta näyttää, että he pystyisivät pärjäämään. Tämä ei ole todellakaan mitään äärimmäistä selviytymistä, kuten Hiihtoliiton puolelta on sanottu, Pomell korostaa.
Pomellin mukaan päätös olla lähettämättä hyppääjiä naisten joukkuekisaan kertoo hyvin pitkälti siitä, mikä on Hiihtoliiton panostus naisten mäkihyppyyn. Pomell kertoo, että Suomen naiset joutuvat itse maksamaan kaiken alemmalla kiertueella Continental cupissa. Osalla mieshyppääjistä on puolestaan Pomellin mukaan pieni omavastuumaksu Continental cupissa.
– Naisten mäkihypyn budjetti on 10 000 euroa, kun miehillä se on satoja tuhansia euroja. Esimerkiksi Jenny Rautionaho oli Continental cupissa kuuden joukossa, mutta hän ei ole päässyt edes maailmancupin kisoihin, Pomell kertoo näkemyksensä.
– Kun Andreas Alamommo pääsi Continental cupissa kuuden parhaan joukkoon, hänet laitettiin saman tien maailmancupiin. Joku tässä naisten mäkihypyssä mättää pahasti tällä hetkellä. Tämä homma lähtee valitettavasti liiton puolelta.
Hiihtoliitto julkaisee lopulliset mäkihypyn MM-kisajoukkueet viikonlopun Willingenin ja Oberstdorfin maailmancupin kisojen jälkeen. Joukkueeseen on jo nimetty Antti Aalto, Andreas Alamommo, Eetu Nousiainen ja Jarkko Määttä. Ensimmäinen mäkikisa on luvassa Seefeldissä perjantaina 22. helmikuuta, kun hypätään miesten karsintakilpailu.
Päivitetty kello 11.40. Täsmennetty päätöksentekoprosessia. Lopullisesti MM-valinnoista päättää Hiihtoliiton johtokunta sen jälkeen, kun he ovat saaneet lajien johtoryhmiltä esitykset Lajien johtoryhmät saavat esitykset valmentajilta.
Fordin Teemu Sunisen erinomaisesti sujunut Ruotsin MM-ralli sai kovan kolauksen lauantaiaamun toisella erikoiskokeella Hagforsissa, kun auto lipsahti pätkän lopulla lumipenkkaan jumiin. Katsojat auttoivat auton liikkeelle, mutta Suninen jäi kärjessä porhaltavasta Ott Tänakista lähes puolitoista minuuttia.
– Lumipenkka imi meidät sisään, ja siinä meni aikaa. Teimme virheen, ja vauhtia oli vain liikaa, Suninen harmitteli.
Suninen on rallissa kahdeksantena. Videon lipsautuksesta voi katsoa klikkaamalla kuvan videota.